Yakın zamana kadar bir otomobil alırken ilgilendiğimiz konuların başında beygir gücü, yakıt tüketimi ve konfor gibi konular gelirdi. Ancak bugün yükselen standartlar sayesinde birçok otomobilde bunları bulmak mümkün. Dolayısıyla rekabet artık başka noktalara kaydıkça tüketicilerin öncelikleri de değişmeye başlıyor.

Günümüzde otomobil üretmek mekanik bir iş olmaktan, giderek bir platform üretmeye doğru değişim gösteriyor. Bu platformların da en önemli parçası yazılım ve internet bağlantısı haline geliyor. Yakın gelecekte otomobil üretmek için bir şasi ve motor fabrikası kurmak yerine tıpkı bir dizüstü bilgisayar üreticisi gibi gerekli parçaları özel bir tasarım ve yazılımla bir araya getirmek yeterli olacak.

Dolayısıyla otomobil üretim sürecine daha fazla yazılım katıldıkça otomobil üreticilerinin endişeleri de mekanik parçaların güvenilirliğinden yazılımların güvenilirliğine kalıyor.

Otomobiller için siber güvenlik yeni bir sektör yaratıyor

Başta otonom seyahat gibi heyecan verici yenilikler sayesinde artık herkes otomobilinde daha fazla yazılım ve internet tabanlı özellik istiyor. Firmaların birbiriyle yarışır halde bu özelliklere hücum etmesinin sebebi de artık rekabetin bu noktada yaşanacak olması.

Ancak şimdiden gördüğümüz üzere hacker’lar da otomobillerin açıklarını değerlendirmek için iştahla hareket ediyor. Şirket bilgisayarınız ya da cep telefonunuzun güvenliği bile oldukça kritik iken söz konusu yolda kendi kendine hareket edebilen aracınız olduğunda bir trojan çok daha korkutucu olabilir. Dolayısıyla otomobillere karşı oluşacak siber tehditler ve bunları önlemek için geliştirecek çözümler çok ciddi bir pazar oluşturacak.

Üstelik çözümleri geliştirmek için çok fazla zamanımız da yok. ABD’de yapılan araştırmalara göre 2020 yılında otomobillerin %75’inin internete bağlı olması bekleniyor. Bu dünya çapında milyarlarca otomobilin güvenlik çözümlerine ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.

Örnekleri de şimdiden görmeye başlamış durumdayız. Geçtiğimiz yıl iki hacker, bir SUV’nin uzaktan hacklendiğinde uzaktan şaşırtıcı derecede fazla özelliğinin kontrol edilebileceğin göstermişti.

Otomotiv üreticileri gözünü dışarı çeviriyor

Her yıl milyonlarca sorunsuz, hatta mükemmel otomobil üretmek oldukça zorlu bir iş. Dünyanın dört bir yanındaki fabrikalardan gelen parçalar, bunların kusursuz şekilde bir araya getirilmesi ve yine bunların dört bir yanına dağıtılması ekonomik ve teknik anlamda çok fazla riski barındırıyor. Bu sebeple otomotiv sektörü her zaman girişimler için en zorlu alanlardan biri olmuştu. Ancak değişen trendler sebebiyle otomobil üreticileri gözünü hiç olmadığı kadar dışarı çevirmiş durumda.

Bunu özellikle otonom sürüş teknolojisi alanında görüyoruz. Dünya devleri otonom sürüş teknolojileri geliştirmek ya da bunları test edebilmek için girişimlerle birbiri ardına işbirliği anlaşmaları imzalıyor.

Aynı hızla olmasa da güvenlik alanında da benzer bir akım görmek mümkün. Otomotiv sektörü için güvenlik çözümleri geliştiren girişimler milyon dolarlar seviyesinde yatırımlar almaya başlamış durumda.

Bu girişimlerin hedefi otonom otomobiller ciddi bir yayılma sürecine geçmeden önce sağlam ve güvenli platformlar yaratmak. Böylece gelecekte ciddi problemler neticesinde sistemlere yama yapılmasına gerek duyulmamasını ümit ediyorlar.

Elbette mevcut güvenlik şirketlerinin de siber güvenlikte açılacak bu yeni cephede söyleyecek sözü olacaktır. Ancak görünen o ki otomotiv sektörünün güvenliği sağlayacaklar bugünün girişimleri olacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close