Evinizdeki aletler ile ilgili bir şeyler ters gittiğinde, mesela router ile ilgili bir sorununuz olduğunda bunları düzeltmek için ne yaparsınız?  Muhtemelen önce ürünün el kitabını karıştırır, olmazsa internete göz gezdirirsiniz. Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa üründen sorumlu şirkete telefon eder ve neyin yanlış gittiğini sorarsınız. Bu da bir çalışanla konuşmaya çalışmanız anlamına geliyor. Elbette bu aşamaya gelene kadar oldukça zaman harcamış olursunuz.

Peki, tüm bu aşamalardan geçmeyip sorununuzu gösterebilseydiniz ve karşı tarafta bunun üzerine size neyin ters gittiğini açıklasaydı nasıl olurdu? Öncelikle bunun mümkün olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. TechSee firması 2017 yılında en sık kullanılan moda sözcüklerden ikisini kullanarak bir müşteri destek platformu kurmaya karar verdi. En sık kullanılan iki kelime ise tahmin edebileceğiniz gibi yapay zeka ve artırılmış gerçeklik. TechSee’nin bu atılımı yapay zeka ve artırılmış gerçeklikle barışamayan pek çok firma için oldukça yararlı olabilir.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Örneğin router’ınızda bir şeyler ters gitti ve bunun için ürünün sorumlusu olan şirketi arıyorsunuz. Tarayıcınızdaki TechSee platformuna giriş yapıyorsunuz ve onlar da size web uygulamasına yönlendiren bir link gönderiyorlar. Bu link daha sonra bir müşteri temsilcisinin telefon kamerasından canlı olarak size bağlanmasını sağlar. Temsilciniz, canlı bağlantı sırasında ekrandaki eşyaları vurgulayabilir ve siz bu işaretleri telefonunuzun ekranından görürsünüz. Böylece kablo X’i bağlamayı ya da Y anahtarını kullanmayı bilip bilmediğinizden emin olmuş olursunuz.

İşin buraya kadarki kısmında ileri teknoloji bir durum yok. Ancak sonrasında işler değişiyor.

Sorununuzu halledilirse TechSee bu videoları imha etmiyor ve ileride oluşabilecek benzeri sorunlar karşısında yapay zekayı eğitmek için kullanıyor. Dolayısıyla bir kablo bağlamanız veya bir anahtarı çevirmeniz gerektiğinde bu talimatlar sözlü olarak değil otomatik şekilde ekranda görünebiliyor. İnsan müşteri temsilcileri artırılmış gerçeklik kullanarak ürün ve problemleri tanımlıyor böylelikle de yapay zekayı da eğitmiş oluyorlar.

Bu sistemin oldukça zekice olmasının sebebi, ekstra çaba sarf etmeden nesne tanıma sistemini eğiten zorlu çalışmayı kolaylaştırması. Kullanıma hazır hizmetler satan Google ve Amazon gibi firmalar araba, bisiklet, evcil hayvan gibi tanımlı muhteşem kategorilere sahip. Bu kategorilere ait br şey yazdığınızda hemen ürünü bulabilriisniz. Ancak D-Link’in DSL-6850U gibi bir router aradığınızda ürünü bulamayabilirsiniz. Çünkü bu tarz spesifik kategorilere sahip değildirler. Hatta bu konuda eğitilmemişlerdir bile. TechSee’nin platformu ise insan destekli artırılmış gerçeklik hizmeti sunarken bile bu eğitimi arka planda yapacak. Bu sayede şirketler ekstra harcamalara girmeden otomasyon işlerini gerçekleştirebilecek.

TechSee’nin artırılmış gerçeklik platformunu şuan Vodafone, Orange ve Samsung gibi büyük firmalar teknik destek için kullanıyor. Bu hizmet müşteri temsilcilerinin sorun ve çözümleri belirlemek için yararlandığı bazı nesne tanımaları da kapsıyor. Şirketin kurucusu Eitan Cohen, TechSee’nin başka iki şirket için tamamen otomatik bir yapay zeka platformunu da geliştirdiğini, ancak hizmetin halen beta aşamasında olduğunu bu nedenle de henüz isimlendirilemeyeceğini belirtti.

Bir modelin model numarasına göre tanımlandığını bu nedenle de görüntü tanıma sisteminin benzersiz olduğunu ifade eden Cohen, tıpkı kodların tanımlanması gibi hataların analiz edildiğini söyledi. Düğme düzenleri, metin boyutu, renk gibi özelliklere bakan sistem farklı modelleri algılayabiliyor. Kısacası bu teknolojinin temelinde yüz tanıma özelliği bulunuyor.

TechSee yetkililerinin açıklamalarına göre şirketin aldığı geri bildirimler oldukça olumlu. Yapay zeka hatayı tanımaz veya yanlış bir sorunu çözmeye çalışırsa sistemde çok daha fazla hata meydana gelebilir. Ancak bu, bir insanın hazır bulunmasıyla kısa sürede çözülebilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close