Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların RoboBee projesi her geçen gün gelişiyor. Projenin başladığı 2013 yılında robotlar sadece kalkış yapıp uçabiliyordu. Zamanla su altında hareket etme ve yüzeylere tutunma eylemlerini de gerçekleştirebilen robotlar yeni bir yetenek daha kazandı. Artık suya girip tekrar karaya çıkabiliyorlar.

Suya girip, karaya çıkmak insanlar için oldukça basit bir eylem olsa da bu robot arılar için büyük bir başarı. Çünkü RoboBee, sadece 175 miligram ağırlığında. Öyle ki suyun yüzey gerilimi robot ağırlığının 10, kaldırma kuvvetinin ise 3 katına eşit. Bu durum robot suya girdiğinde gerçekten büyük bir sorun yaratıyor!

Bu sorunu çözmek isteyen Harvardlı bilim insanları ise RoboBee’ye yanıcı bir roket taktılar. Böylelikle suyun yüzey gerilimini kırmak için robota gerekli olan enerjiyi vermiş oldular. Robot arının gövdesindeki odacığı dolduran gaz, bir iç kıvılcım ile yanıyor ve arı ekstra itiş gücü kazanarak kendini suyun dışına itebiliyor.

Bu sistemle ilgili en dahiyane şey ise yakıt olarak suyun kullanılmış olması. Bir çift minyatür elektrolitik plaka, suyun içinde sıvı şekilde bulunan oksihidrojeni, şiddetli patlayıcı gaz haline dönüştürüyor. Robot arı, bu ekstra donanıma uyum sağlayabilmek için yeniden tasarlanmış. Robota temel bir gaz odası, dört sürükleyici ayak desteği eklenmiş.

RoboBee her ne kadar uçuyor, suya girip tekrar karaya çıkabiliyor olsa da telsiz sisteminde bir yanma meydana gelirse uzaktan kontrol edilemiyor. Bu nedenle de hepimizin hayatını sürdürmesi için gerekli olan çiçekleri tozlaştırma gibi gerçek bir arının misyonunu yerine getiremiyor. Robot arılarla ilgili bir sonraki gelişme belki de bu konuyla ilgili olur.

RoboBee’nin suya girdikten sonra tekrar karaya çıktığı videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Elbette konu robot arılar olunca Black Mirror bölümlerini de hatırlamadan edemiyoruz…

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close