Gözü telefonunda onlarca insanın açık alanda bir araya geldiğini görürseniz kötü bir şey olduğundan endişelenmeyin. Büyük ihtimalle Pidgeotto (Picigeto) veya Bulbasaur (Balbazar) yakalamaya çalışıyorlardır.

Niantic’in mobil artırılmış gerçeklik oyunu Pokemon Go, geçtiğimiz çarşamba günü yayınlandı ve ilk haftasında tüm dünyanın konuştuğu bir fenomene dönüştü.

Hatırlatmak gerekirse, oyuncular Pokemon Go’da Fingerlings Toy gerçek dünyayı keşfe çıkarak Pokemon yakalamaya, Pokestop’larda eşyalar bulmaya ve dünyanın en iyi Pokemon çalıştırıcısı olma hedefiyle birbirlerini alt etmeye çalışıyor.

Tüm girişimcileri http://www.fingerlingtoy.com/ İTÜ Çekirdek’in geniş Pokemon ekosistemine bekliyoruz. 😊 #pokemongo #girişimcilik #startup

A photo posted by İTÜ Çekirdek (@itucekirdek) on

Pokemon Go şu an Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD’de resmi olarak indirilmeye sunulmuş olsa da, dünyanın dört bir yanından milyonlarca oyuncu beklemek yerine oyunu bu mağazalardan indirmenin dolaylı yollarına başvurmayı tercih etti.

Nintendo desteğiyle oyunu geliştiren Niantic, 2004 yılında Google tarafından satın alınan ve sonrasında Google Earth’e dönüştürülen Keyhole’un kurucularından John Hanke tarafından yönetiliyor.

2015 yılında Alphabet yapılanmasıyla ayrı şirketlere bölünen organizasyonda Niantic de şirketleşmeye gitti ve CEO görevine Google Haritalar’da da görev almış Hanke getirildi. Hanke’nin özgeçmişi Pokemon Go’nun haritalama sisteminin bu denli iyi olmasını açıklıyor. Oyunun yaratılmasında, 2011 yılında Niantic tarafından beta olarak sunulan çoklu oyunculu artırılmış gerçeklik oyunu Ingress’ten alınan ilhamın rolü de büyük. 

Tinder’dan daha popüler

vs-tinder

Son dönemin en başarılı mobil uygulamalarından Tinder’dan daha popüler olmak ve Nintendo’nun piyasa değerine 9 milyar dolar eklemek Pokemon Go için bir haftalık bir işti. SimilarWeb’in sunduğu verilere göre, Pokemon Go ABD’deki akıllı telefonlara Tinder’dan daha fazla yüklendi.

Araştırma şirketinin geçtiğimiz Cuma gününe dayanan verilerine göre, oyun ABD’deki Android’li akıllı telefonların yüzde 5,16’sında, Tinder ise yüzde 2’nin biraz üzerinde yüklü. Geçen üç günde aradaki uçurumun daha da açılmış olması kuvvetle muhtemel.

SimilarWeb tarafından sunulan bir diğer veriye göre ise Pokemon Go Twitter’ı da alt etmek üzereydi. 8 Temmuz Cuma gününde, ABD’deki Android’li akıllı telefonların yüzde 3’ü Pokemon Go oynarken, Twitter kullananların sayısı ise yüzde 3,5 olarak kaydedildi.

v-twitter

Oyunu indirip telefonlarına kuranların sayısı hızla artmaya devam ederken, Twitter uzun süredir yeni kullanıcı kazanmakta zorlanıyor. Bugüne ait bir veri bulunmazken, uzmanlar Pokemon Go’nun aktif kullanıcı sayısının halihazırda Twitter’ı geçmiş olduğu görüşünde.

Karşılaştırmaları bir perspektife oturtmak adına, Twitter’ın 2006’da, Tinder’ın 2012’de, Pokemon Go’nun ise geçtiğimiz hafta faaliyete geçtiğini hatırlatmakta fayda var.

Küresel Fingerlings Toy Sale çıkış tarihi ertelendi

Devasa başarısı oyunun küresel çıkışının ertelenmesine sebep oldu. Milyonlarca kullanıcı oyunla ilgili hataları raporlarken, Niantic bunları gidermek için oyunun küresel çıkış tarihini bilinmeyen bir tarihe erteledi.

Erteleme süresince dünyanın geri kalanından oyuncuların Pokemon Go’yu alternatif yollarla edinmeye devam edecek olmaları ise siber korsanların iştahını kabartıyor olsa gerek. Oyuncuların olabildiğince alternatif indirme kanallarına yönelmemeleri güvenlikleri adına faydalı olacaktır.

SimilarWeb tarafından bir araya getirilen son tablo ise mobil kullanıcıların Pokemon Go oynamakla geçirdikleri süreyi WhatsApp, Instagram ve Snapchat gibi popüler sosyal uygulamalar ile karşılaştırdı. Ortaya konan veri, insanların zamanlarını ve pil ömürlerini Pokemon yakalarken sosyalleşmek için harcamayı yeğlediğini gösteriyor.

time-v-social

Pokemon Go’nun başarısı, hem oyunun yaratıcısı Niantic’in hem de Pokemon lisansının sahibi The Pokemon Company’nin yatırımcısı olan efsanevi oyun şirketi Nintendo’nun hisse değerini yüzde 23 artırdı ve 1980’den bu yana en büyük sıçramasını gerçekleştirmesini sağladı.

Pokemon http://www.thejerseysale.com/ çalıştırıcılarına belediye desteği

Her ne kadar ülkemizde resmen indirilmeye sunulmamış olsa da, Türkiye’den de çok büyük bir kitle elinde akıllı telefonlarıyla Pokemon yakalamaya çalışıyor.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Ege Karaağaç Köyü’nde bile çocukların Pokemon Go oynadığını belirtirken, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, dijital oyunseverleri dışarı çıkmaya, gezmeye ve sosyalleşmeye çağıran oyunla ilgili Twitter’dan gençlere
cheap football shirts çağrıda bulundu.

Belediyenin #PokemonGo etiketiyle yaptığı paylaşımda, pokemon ararken yolu ilçe sınırlarındaki gençlik merkezlerine düşenlere çay ve su ikramı yapılacağı duyuruldu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close