Hepimiz tasarruflu uçak yolculuğu yapmak isteriz. Ancak bunun için bültenlere üye olmak, mail bırakmak ve sürekli kampanya takibi yapmak gerekebiliyor. Peki, ya bunların hiçbiri gerekmeseydi ve hava yolu şirketleri uçak biletlerini indirimli şekilde sunsaydı?

Şu an ütopya gibi görünen bu durum aslında çok da uzak görünmüyor. Yavaş yavaş test sürüşüne çıkan otonom uçaklar, gelecekte tek seçeneğimiz olabilir. Bu gelişme oldukça heyecan verici olsa da İsviçre merkezli finans kuruluşu UBS’nin yaptığı araştırma şimdilik buna hazır olmadığımızı gösteriyor. Yaklaşık 8 bin kişiyle görüşme yapan şirketin araştırmalarına göre, görüşme yapılan kişilerin yarısından fazlası fiyatı daha ucuz olsa bile seyahatlerinde pilotu olmayan bir uçağı tercih etmeyeceklerini ifade etti.  %17’lik bir kesim ise bu uçaklarla seyahat etme ihtimallerinin yüksek olacağını belirtti. Bu kişilerin yaş gruplarına baktığımızda oranların arttığını görüyoruz. 17-25 yaş aralığındaki kişilerde bu oran %27’ye; 25-34 yaş aralığındaki kişilerde ise %31’e kadar yükseliyor.

Peki, otonom uçaklar ne vaat ediyor?

Yapılan araştırma bu uçakların, yakıt, pilot ve eğitim maliyetlerini düşürerek hava yollarının
yılda 30 milyar dolar tasarruf etmesini sağlayacağını söylüyor. Bu tasarruf, yolculara uzun vadede indirimli bilet şeklinde dönebilecek. Üstelik bu indirim küçümsenecek gibi değil. Avrupa’da bu indirimin ortalama %4; ABD’de ise %11 civarında olması bekleniyor.

Pilotsuz uçakların bir avantajının da güvenli uçuş olduğu belirtiliyor. UBS’ye göre bu teknoloji insan kaynaklı kokpit hatalarını en aza indirerek uçuşu daha güvenli hale getirecek. Araştırma, otonom uçakların ilk olarak kargo ve taksi uçağı olarak kullanılacağını bunu özel jet ve helikopterlerin takip edeceğini öngörüyor. Bu gerçekleştiği takdirde ticari uçuşlarda kokpitlerin iş yükü oldukça azalacak.

Lilium Avation, Urban Aeronautics ve Airbus Defence and Space bu konuda çalışmalarını sürdürerek prototiplerini test etmeye başladı. Hatta Airbus Defence and Space’in Sagitta’sı önceden belirlenmiş bir rotada 7 dakika boyunca uçarak testi başarıyla geçti.

Pilotsuz uçak teknolojisi, bu uçaklarla uçmaya olumlu bana 18-34 yaş grubunun fikrini değiştirmezse, gelecek yıllar için büyük bir fırsat olabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close