Yaratıcı kişiler nasıl harika fikirler üretebiliyorlar? Bu doğuştan gelen bir yetenek olabilir mi? Kesinlikle hayır. Özgün fikirler alışılmışın dışındaki alışkanlıkların ve yaklaşımların bir sonucu olarak ortaya çıkıyorlar.

Organizasyonel psikolog Prof. Adam Grant uzun süredir en iyi fikirleri üreten özgün zihinleri ve bitmek bilmeyen üretim güdülerinin ardındakileri araştırıyor. Şüphesiz farklı olmak işe yarar olmakla eş anlamlı değil fakat Grant’e göre harika fikirler üreten kişileri çoğunluktan ayıran farklı alışkanlıkları söz konusu.

Araştırmalarında özgün fikirler üreten kişilerin birisi başarısızlığı kucaklamak olan üç ortak alışkanlığı olduğunu saptayan Grant şöyle açıklıyor: “En büyük özgünler en çok başarısız olanlardır çünkü en çok deneme yapanlar onlardır. Birkaç tane iyi fikriniz olması için bir yığın kötü fikre ihtiyacınız var.”

Özgün düşünmekten bahsetmişken, Elon Musk’ın bir bilgisayar simülasyonunda yaşıyor olabileceğimizi düşündüğünü biliyor muydunuz?

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close