3B baskı teknolojisi birden hayatlarımıza girdi ve o kadar büyük potansiyele sahipti ki, ilk başta onunla neler yapabileceğimizin limitini tam olarak kavrayamadık. Gıdadan modaya, hobiden sağlığa ve hatta arama kurtarmaya kadar çok çeşitli alanlarda halihazırda kullanılan 3B yazıcılar, şimdi de seri üretim ürünlerde kullanılacak.

Dünyaca ünlü ayakkabı markası New Balance, 2016 yılında satışa sunacağı yeni koşu ayakkabısında 3B bastırılmış bir ara taban kullanmayı planlıyor.

New Balance’ın 3B baskı teknolojisini tercih etmesinin arkasında düşük maliyetin yanı sıra insanlara istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda materyali düzenleme fırsatı sunması yatıyor. Henüz ismi açıklanmayan ayakkabı önümüzdeki nisan ayında ABD’de satışa sunulacak.

New Balance 3B baskı teknolojilerine yatırım yapan ilk ayakkabı firması değil. Geçtiğimiz birkaç yılda birçok firma 3B baskı teknolojilerinden faydalanmayı planladıklarını açıklamıştı. Yatırımlar şimdilerde meyvelerini vermeye başlıyor.

Geride kalan ekim ayında Adidas 3B baskı şirketi Materialise ile işbirliğine giderek koşu ayakkabıları için 3B bastırılmış ara tabanlar üretmeye başlamıştı. Nike ise tümü 3B bastırılacak bir spor ayakkabı fikri olduğunu duyurmuştu.

New Balance, istediği ara tabanları üretmek için 3B baskı firması 3D Systems ile işbirliğine gitti. 3D Systems yazıcılarının, yeni geliştirilen ve ‘DuraForm Flex TPU’ ismi verilen elastomerik toz ile üreteceği ara tabanlar hafif ve esnek olacaklar.

Ara tabanın üretiminde kullanılacak olan teknik alışılagelmiş 3B baskı yöntemlerinden farklı. Kullanılacak olan seçkili lazerli sinterleme (SLS) tekniği, lazerlerin toz materyali katmanlar halinde şekillendirerek 3B objeler oluşturmasına dayanıyor. New Balance’ın bu tekniği kullanması, üretilecek ara tabanın ayakkabıyı satın alan kişinin ayağına birebir uyumlu hale getirilebilmesini mümkün kılacak.

New Balance İnovasyon Stüdyosu Genel Müdürü Ktherine Petrecca, Popular Science’a verdiği demeçte, “3B baskı, farklı performans fonksiyonlarını tek bir parçada tasarlamamıza ve her atlete özel performans özellikleri sunmamıza olanak tanıyor.” dedi.

Ara tabanın şekli ve verdiği his atletlerin performansı için önemli faktörler. Şokları engelleyen ara tabanın atletlerin ihtiyaçlarına göre farklı fonksiyonlar sunabilmesi konforun yanı sıra sakatlıkları önleme işlevine de sahip.

Petrecca, 3B baskı teknolojisinin tasarımcıların özel ayakkabı tasarımlarında harcadıkları zamanı da düşüreceğini belirtiyor. Kişiye özel ara tabanlar mormalde kalıp kullanılarak tasarlanıp üretiliyor ve bu da aşağı yukarı bir ay gibi bir süre gerektiriyor. 3D Systems’ın tek bir yazıcısı ise günde 16 farklı ara taban tasarımı basabiliyor.

Nisan ayında satışa sunulacak olan ve sahibine kendi ara tabanını tasarlama imkanı sunacak olan ayakkabının fiyatına dair herhangi bir açıklama yok fakat standart koşu ayakkabılarından daha pahalı olacağını tahmin etmek zor değil.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close