2017 yılı için mobil uygulamalar için önemli bir yıl. Küresel çapta mobil uygulamaların ve indirmelerin sayısı geçmiş yıla kıyasla çok ciddi biçimde artış gösteriyor.

Dünyanın en önemli iki uygulama mağazası App Store ve Google Play’deki uygulamaların indirilme oranları geçen yıla göre yüzde 8 artarak yaklaşık 26 milyar dolara ulaştı. Bu rakama yeniden indirmeler veya uygulama güncellemeleri dahil değil. Başka bir deyişle 26 milyar dolar sadece yeni indirmeleri yansıtıyor. Ki bu da uygulama ekonomisinin gerçek büyümesini net şekilde gösteriyor. App Annie, ayrıca uygulama gelirlerinin yaklaşık 17 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

İndirme işlemlerinin çoğu akıllı telefon kullanıcılarının nispeten az olduğu gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor. Bu durum da dünya çapındaki indirmelerin oranlarını artırıyor.

App Annie Google Play’daki indirme sayısındaki artışın Hindistan kaynaklı olduğunu tespit etti. Bu yıl Hindistan’daki uygulama indirme sayıları geçen yıl ile kıyaslandığında indirmelerin 2 kat arttığı ortaya çıkıyor. Hindistan dışında diğer Güneydoğu Asya ülkeleri özellikle Vietnam ve Endonezya da Google Play’in büyümesine büyük katkı sağladı.

Diğer önemli uygulama mağazası IOS’un indirmeleri ise geçen yıla oranla yüzde 10 arttı. Bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre ise yüzde 8’lik bir artış gösterdi. Ki bu oran 2016 yılının birinci çeyreğinden bu yana en yüksek çeyrek büyüme oranı oldu. Büyüme oranındaki bu artışın nedeni ise Çin, ABD ve Suudi Arabistan.

İndirime sayılarının yanı sıra, tüketici harcamalarında da artış yaşanıyor.  2017 yılının 3. çeyreğinde uygulama gelirlerinin artmasına öncülük eden IOS’taki tüketici harcamaları Google Play’deki harcamaların neredeyse 2 katına ulaşmış durumda. Ancak her iki mağazada da yıllık yüzde 25’in üzerinde büyüme yaşanıyor. Bu da rekor seviyede tüketici harcamasına ulaşılmasını sağlıyor.

Tüketici harcamaları için en büyük pazar ise hala Çin. Güney Kore,- genel olarak tüketici harcamasında 4. sırada- pazar payının en yüksek 2. büyümesini gördü.

Raporda eğlence uygulamaları ve özellikle video akış uygulamalarının üçüncü çeyrekte güçlü bir performans gösterdiği belirtiliyor. Bu kategoride dünya genelindeki tüketici harcamaları IOS için yüzde 30, Google Play’de ise yüzde 45 oranında artış gösterdi

App Annie’nin tahminlerine göre 2021’de dünya çapındaki indirmeler 240 milyar dolara, tüketici harcamaları ise 100 milyar dolara ulaşacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close