Mentor kelimesinin kökeni Antik Yunan’a kadar uzanıyor. Homeros’un ünlü Odysseia destanında genç Telemakhos’un danışmanının ismidir. 18. yüzyılın ortalarından bugüne, mentor kelimesi tecrübeli ve güvenilir danışman anlamında kullanılmaktadır.

Kariyerinizde yükselmek, yeni bir girişimi hayata geçirmek ya da basitçe daha başarılı olmak istediğinizde mentor size büyük avantaj sağlayabilir. Çoğumuz halihazırda yaptığımız şeyde daha iyi olmak istiyoruz ve mentor bunu başarmış bir profesyonel olarak başka yerde bulamayacağınız bir rehberlik kaynağıdır.

Günümüzde neredeyse her gün haklarında yeni şeyler okuduğumuz büyük liderler dahi mentorlara sahipti; Mark Zuckerberg ile Steve Jobs, Larry Page ile Michael Bloomberg, Marc Benioff ile Larry Elisson, Warren Buffet ile Benjamin Graham eşleşmeleri gibi. Bu zeki insanlar kendi başlarına başarılı olmayı deneyebilirlerdi fakat onlar bir mentorun rehberliğini tercih ettiler.

Sizi başarıya taşıyacak mentorun bu özelliklere sahip olması gerekir:

  1. Mentor tecrübeli ve kendini kanıtlamıştır. Mentor size tecrübeyle kazandığı bakış açısının avantajını sunar. Zor durumlarla baş etmenizde ve bunların bir daha tekrarlanmaması için uzun vadeli stratejiler geliştirmenize yardımcı olur. Başınıza ne gelirse gelsin, büyük bir ihtimalle mentorunuz bunu daha önce yaşamıştır.
  2. Mentor önyargısız fikirler ve yeni bakış açıları getirir. Zor durumlar ilk bakışta içlerinden çıkılmaz görünebilir. Mentorunuz, büyüme, etik, proje bazlı sorunları farklı bakış açısıyla ele almanıza yardımcı olabilir. Yanıtlamanız gereken doğru soruları bulmanızı sağlar.
  3. Mentor motivasyon ve üretkenlik kaynağıdır. Mentorunuz size daha üretken olmanızı ve başarı uzak göründüğünde motive kalmanızı sağlayacak yetenekler kazandırabilir.
  4. Mentor kendi başınıza ulaşmanızın zor olduğu kişileri ulaşılabilir kılar. Uzun yıllardır iş dünyasında olan mentor newtork’ünüzü genişletir. Varlığından haberdar bile olmadığınızın kapıların size açılmasını, alanınızdaki öncü isimler ile iletişime geçebilmenizi sağlar.
  5. Mentor sadık bir müttefiktir. İyi bir mentor hem sizi başarıya teşvik eder hem de hatalara düşmenizi engeller. Gerçek bir mentor, sıradanlıkla yetinmemeniz gerektiğini anladığınızdan emin olur.
  6. Mentor hedefler belirlemenize yardımcı olur. Mentor, geçerli kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemenizi, büyük resme odaklanmanızı sağlar.
  7. Mentor sizi sorumlu tutar. Mentor belirlediğiniz hedeflere ulaşmanızdan sizi sorumlu tutar ve girişimin doğru yolda olduğundan emin olmak ister.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close