Sanat ve yaratıcılıkta yeni bir ufkun eşiğindeyiz ve Google’ın başmühendisine göre bu yeni ufku açanlar insanlar değil.

Blaise Agüera y Arcas makine algısı ve dağıtık öğrenme için yapay sinir ağlarıyla çalışıyor. Makinelere insanlar gibi düşünme yetisini kazandırarak yeni bir çağı başlatacağı düşünülen yapay sinir ağları, makinelere asla yapamayacakları düşünülen kabiliyetleri kazandırıyor.

Yukarıdaki fotoğraf bu kabiliyetlerden birine en iyi örnek: Google’ın yapay sinir ağları ile donatılmış yapay zekasının gördüğü ve resmettiği rüyalardan birine bakıyorsunuz…

Agüera y Arcas sinir ağlarının tersten akabilen resimleri üretmek için onları tanımaya nasıl eğitildiğini gösteriyor. Elde edilen sonuçlar ise olağanüstü; sınıflandırmaya karşı çıkan sanrılı kolajlar ve şiirler!

Yapay Sinir Ağları (YSA), insan beyninin bilgi işleme tekniğinden esinlenerek geliştirilmiş bir bilgiişlem teknolojisidir. YSA ile basit biyolojik sinir sisteminin çalışma şekli taklit edilir. Taklit edilen sinir hücreleri nöronlar içerirler ve bu nöronlar çeşitli şekillerde birbirlerine bağlanarak ağı oluştururlar. Bu ağlar öğrenme, hafızaya alma ve veriler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarma kapasitesine sahiptirler. Diğer bir ifadeyle, YSA’lar, normalde bir insanın düşünme ve gözlemlemeye yönelik doğal yeteneklerini gerektiren problemlere çözüm üretmektedir. Bir insanın, düşünme ve gözlemleme yeteneklerini gerektiren problemlere çözümler üretebilmesini sağlayan ise insan beyninin ve dolayısıyla insanın sahip olduğu yaşayarak veya deneyerek öğrenme yeteneğidir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close