“İnternet sayesinde dünyanın her yerindeki insanlara ulaşabiliyoruz.” Tırnak içerisindeki cümle, Bilgi Çağı’nın ilk sloganlarından birisi olarak büyük küçük herkesin aklında yer etti. Artık gerçek bir klişe olarak değerlendirilse de, hâlâ daha altında yatan anlamı gerçekten keşfetmemiş olabiliriz.

Örneğin, gizlilik ayarlamalarına göz atmadığınız halde, paylaşımlarınızı ve dolayısıyla hayatınızı sosyal ağ profilleriniz üzerinden dünyadaki herkes için ulaşılabilir kılıyorsunuz. Bir hırsıza önümüzdeki iki haftayı Çınarcık’taki yazlığınızda geçirmek üzere şehri terk ettiğinizi haber vermek gibi. Dünyanın her yerinden insana ulaşabilmek artık o kadar da cezbedici görünmüyor olsa gerek…

Bir spor müsabakası sonrasında hislerinizi diğerleriyle paylaşmanız, internet üzerindeki milyonlarca farklı insanın nefret söylemlerinde bulunmasına sebep olabiliyor. Bu defalarca yaşanmış ve ne yazık ki henüz hiçbir sosyal ağın bu konuya kesin bir çözüm bulamamış olması nedeniyle yaşanmaya da devam edeceğe benziyor.

TED tarafından küresel internet taciz krizi olarak tanımlanan bu durum, çok fazla insanın çevrimiçi ortamlarda yalnızca cinsiyetleri, etnik kökenleri ve inançları nedeniyle nefret söylemlerine, tacize ve şiddet tehditlerine maruz kalmalarına sebep oluyor.

İşte bu gerçek bir sorun.

Çizim: Max Fleishman

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close