Yeni bir araştırma, siber korsanların aşırı kârlı iş modelini gözler önüne serdi. Habersiz kullanıcıların cihazlarına zararlı yazılım dağıtan korsanlar, yıllık 70 milyon dolar civarında kazanç sağlıyor.

Digital Citizens Alliance (DCA) ve RiskIQ işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Digital Bit’ araştırması, korsan TV programları ve filmler yayınlayan 800 siteyi inceledi ve her üç siteden birinin zararlı yazılımlar barındırdığını ortaya çıkardı.

Bu sitelerdeki zararlı yazılımların yüzde 45’i, kullanıcının hiçbir yükleme işlemi fark etmeyeceği şekillerde cihazlara sızabiliyor.

DCA direktörü Tom Galvin, “Yasa dışı içerikler sunan kişilerin daha fazla para kazanmak için videoları ve şarkıları görüntüleyen müşterilerinin bilgilerini çaldığı ortada.” diyor.

Zararlı yazılım cihaza yerleştikten sonra, siber suçlular kullanıcının banka ve kredi kartı bilgilerini çalabiliyor, kişisel bilgilerine ulaşabiliyor, sistemi kilitleyerek karşılığında fidye isteyebiliyor veya ele geçirdiği sistemi kullanarak suçlar işleyerek otoritelere yakalanmamayı başarıyor.

Korkunç ve bir o kadar da kârlı bu endüstriden korunmak ise mümkün. Kullanıcıların tek yapması gereken bu sitelere girmemek. Araştırmanın ortaya koyduğu en ilginç bilgilerin başında ise bu sitelerin yasal sitelere kıyasla 28 kat daha fazla zararlı yazılım içerme meyili. Burada bariz bir kasıt görülüyor.

En popüler dizileri ve filmleri yem olarak kullanan siber korsanlar, kullanıcıların haberi olmadan cihazları ele geçiriyor. Kullanıcıların ürkütülmemesine gösterilen özenin arkasında ise sitelerin internet kullanıcıları arasındaki popülerliğine zarar vermemek yatıyor. Bu sayede endüstri sürdürülebilir bir hal alıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close