2016’da Theranos’un yaşadığı skandallar sebebiyle güven kaybı yaşayan medikal cihaz ve yöntemler geliştiren girişimler, 2017’ye hızlı başlıyor. Grail isimli girişim, kanser testlerinde yeni bir çağ başlatacağını iddiasıyla 100 milyon dolar yatırım aldı.

Basit bir kan testiyle daha önce oldukça zahmetli şekilde yapılan testleri çok kolay ve hızlı hale getireceği iddiasıyla ortaya çıkan Theranos, hem medyadanın hem de yatırımcıların ilgisini çekerek hatırı sayılır miktarda yatırım almıştı. Fakat onlarca çalışanıyla kapalı laboratuvarlarda çalışan Theranos’un bazı söylemlerinin yanlış olduğunun ortaya çıkmasıyla rüzgar bir anda ters yönde esmeye başladı. Başarılı sonuçlar elde edildiği söylenen bazı testlere dışarıdan müdahale edildiği ve gerçek kullanıcılara hileli sonuçlar sunulduğunun duyulmasının ardından Theranos’a müthiş bir medya baskısı yapılmaya başlandı, resmi kurumlardan cezalar geldi ve hatta şirketin CEO’su Elizabeth Holmes’un 2 yıllığına görevinden uzaklaştırılmasına karar verildi.

Theranos bugün pes etmiş değil ve halen ürün geliştirme konusunda bazı çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ancak yaşanan bu olayın müşterileri ve yatırımcıları korkuttuğuna hiç şüphe yok. Durum böyleyken ‘kan testi cihazı’  geliştiren bir girişimin çıkıp yatırımcı arayışında olması pek de kolay değildi.

Fakat 2017 yılıyla birlikte bu havayı yeniden pozitife çevirecek bir gelişme yaşanıyor. Grail isimli girişim, kan testi üzerinden DNA belirlemesi ve temel kanser türlerini test edecek bir cihaz geliştirme vaadiyle 100 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Üstelik yatırımcılar arasında Bill Gates ve Jeff Bezos liderliğinde Bezos Expeditions da bulunuyor.

Grail, Illumina isimli San Diego merkezli bir şirketin içerisinde doğmuş bir girişim. Bir Spin-Off olarak yola ayrı bir şirket devam etmeye karar verdiklerinde de Illumina’dan kağıt üzerinde ayrılarak yeni bir şirket kurmuşlar. 100 milyon dolarlık yatırım turunda da Illumina yatırımcı olarak yer almış. Grail aynı zamanda Illumina’nın bir müşterisi haline geliyor. Zira Illumina DNA testleri konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden biri. Dolayısıyla Illumina ve Grail arasındaki organik bağ devam ediyor.

Grail’in heyecan yaratmasının sebebi kan testlerini çok ileri seviye testlerin yerini kullanabilecek olması. Bunlar arasında kanser testleri de var. Kullanılacak yöntemle kanser türlerinin büyük bir bölümünün de kan testi yardımıyla ortaya çıkarılabileceği söyleniyor. Burada en kritik konuların başında kanser türlerinin sürekli evrim geçirmesi geliyor. Dolayısıyla testlerin de sürekli yenilenmesi gerekiyor. Bu alana her yıl yaklaşık 90 milyar dolar gibi bir para harcanıyor. Grail ise testlerin sonuçlarının bir online veritabanında toplanacağını ve bulut ağı üzerinden tüm cihazların verilere erişebileceğini söylüyor. Böylelikle tüm cihazlar hastalıkta ortaya çıkan değişimi görebilecek.

Elbette ürünün maliyeti de bir başka konu. Grail üreteceği cihazı 1000 doların altında bir fiyata satabilmeyi hedefliyor. Bu da kanser testlerinin maliyetini çok ciddi biçimde düşürebilmek anlamına geliyor.

”Likit biopsi” adı verilen yöntemle testler yapacak olan cihazın 2019 yılında piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Yöntem, kanserle savaş noktasında da önemli bir dönüm noktası olabilir. Zira DNA üzerinden tespit yapılması sayesinde henüz herhangi bir fiziksel etkisi olmasa dahi tümör oluşumları tespit edilebilecek.

Türkiye’de de kan testleri üzerine çalışan Vivosens, BigBang 2015’in kazananı olmuş ve yatırım almıştı. Vivosens çalışmalarına üm hızıyla devam ediyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close