Japonya turistlerin yalnızca parmak izlerini kullanarak ödeme yapabilecekleri bir ödeme sistemi geliştirdi. Geliştirilen ödeme sisteminin amacı ise suçu azaltmak ve turistlerin nakit para ya da kredi kartı endişelerini ortadan kaldırmak.

Japon Yomiuri Shimbun gazetesinin haberine göre Japonya turistlerin aldıkları ürünler için parmak izleriyle ödeme yapmalarına olanak tanıyan bir sistem geliştirdi. Sistem yakında test aşamasına girecek ve kullanıcılara sunulacak.

Büyük kolaylık sağlamasının yanı sıra akıllara pek çok soru işareti getiren bu ödeme sistemine destek veren Japon hükümetinin amacı turistlere daha kolay ve güvenli bir tatil sunmak. Turistler Japonya’ya indiklerinde havalimanında parmak izlerini, kişisel verilerini ve kredi kartı bilgilerini sisteme kaydedecek. Depolanan bilgiler daha sonra turistler otel ve mağazaları ziyaret ettiklerinde değerlendirilecek. Alışveriş yapmak, vergi muafiyeti süreci ve kimlik tanıtma süreci yalnızca iki parmağı okutmaktan ibaret olacak.

Bu yaz eyleme dökülmesi beklenen programa ilk aşamada Japonya’yanın en popüler 300 mağaza, otel ve restoranı dahil edilecek. Her şey yolunda gidersen 2017 baharında program tüm ülkede yaygınlaşacak. Japon hükümeti programı duyururken programa katılmanın tamamen gönüllülük esasına dayandığını söyledi. Bu da demek oluyor ki Japonya’ya giden her turist böyle bir ödeme sistemi kullanmak zorunda değil, her şey tatilcilerin isteğine bağlı.

Programın 2020 Tokyo Olimpiyatları’na kadar tamamen çalışır halde olması planlanıyor. Bu sistem üzerinden yapılan alışverişlerden toplanan veriler harcama davranışlarını incelemek ve yeni turizm stratejileri geliştirmek için kullanılacak.

Geçtiğimiz yıl, Nagazaki’de bulunan Huis Ten Bosch eğlence parkı benzer bir sistemi ziyaretçilerine sunmuştu. Parktan bir temsilci, sistemin özellikle küçük yaştaki müşteriler tarafından beğeniyle kullanıldığını ve onları cüzdanlarını kaybetme tehlikesinden koruduğunu belirtti.

Alınan verilerin hangi standartlarda korunacağı ve parmak izi kullanılarak yapılan ödemelerin nasıl güvenli ve hızlı bir şekilde yürütüleceği konusunda ise herhangi bir bilgi verilmedi.

Japonlar olaylara farklı açılardan bakmak ve yeni teknolojiler/yöntemler geliştirmeleri ile meşhurlar. Ödeme sistemleri alanında birçok yenilik ve girişim görüyoruz ancak bu haberin de bize bildirdiği gibi yenilik için her zaman alan var. Bu nedenle girişimci olarak gözlerinizi her zaman açık tutmalı ve insan hayatının sınırsız ölçüde kolaylaştırılabileceğini varsaymalısınız.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close