İş planınız, girişiminizin gelecekte neye dönüşeceğinin ozalitidir. Detaylı ve sağlam bir iş planı hazırlarsanız, ilk birkaç yıl operasyonlarınızın nasıl gideceğine dair net bir fikre sahip olabilirsiniz. Öte yandan iş planınız yatırım cezbetmekten, yetkin eş kurucular bulmaya kadar çeşitli alanlarda da araç olarak size hizmet edecektir.

Madalyonun diğer yüzünde ise kötü veya zayıf bir iş planı duruyor ki bu da başarılı olabilecek bir girişimin yatırımcılar tarafından yanlış algılanmasına ve daha da önemlisi girişimin potansiyeline asla ulaşamamasına sebep olabilir.

Tecrübesiz girişimciler genellikle işe koyulmaya sabırsızlandıklarından, planlama sürecini hızlıca geçmeyi ve bu konuda diğerlerinden yardım almamayı tercih edebiliyor. Bu acele iş planlarının birçok hatayla bezenmesi ile sonuçlanıyor.

Aşağıda sıralanan yedi çatlağa erken aşama iş planlarında sıkça rastlanıyor. Söz konusu hatalar bir yerden tanıdık geliyorsa, planınızı yeniden ele almak iyi bir seçenek olabilir.

  • Nakit akışını ihmal etmek

Çoğu erken aşama iş planında ana odak kârlılık üzerine kuruluyor ve girişimin ilişkili maliyetlerden daha fazla gelir elde edebilme kabiliyeti öne çıkarılıyor. Göz ardı edilen en az aynı önemdeki konu ise nakit akışı. Bir diğer deyişle, herhangi bir zamanda firmanın kasasında bulunan kullanılabilir nakit miktarı.

Teknik olarak yaklaşacak olursak, bir iş kağıt üzerinde kârlı olabilir fakat buna rağmen nakit akışı sorunları yaşayabilir. Basit bir örnek ile açıklamak istersek de; müşterileriniz zamanında ödeme yapmadıklarında, her ne kadar kârlı bir iş olsanız da ödeme yapmakta zorlanırsınız.

Negatif nakit akışı bir girişimin çökmesine ve batmasına sebep olabilir. Nakit akışı yönetimine dair stratejilerin iş planınızda yer aldığından emin olun.

  • Fikre aşırı değer atfetmek

Fikriniz önemlidir fakat iş planınızdaki en önemli şey değildir. Girişiminizin geleceğini öngörmeniz beklenen planınızdan “fikir başlı başına bir altın madeni” ana fikri çıkması yetersizliğin göstergesidir.

En iyi fikirler bile başarılı olmak için pratik temellere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle iş planınızda odağınız “ne” sorusundan ziyade, “nasıl”, “nerede” ve “ne zaman” sorularının yanıtı vermek olmalı.

  • Yeterince kesin olmamak

Hedefler koyarken, senaryolar açıklarken ve uzun vadeli modeller oluştururken spesifik olmanız gerekir. Çoğu tecrübesiz girişimci üstü kapalı açıklayıcıları kesin detaylara tercih ediyor. “Önümüzdeki birkaç yılda yüksek büyüme” benzeri cümleler yerine, “İlk yılda satışlarda yüzde 40, ikinci yılda ise yüzde 30 artış” gibi kesinlikler belirtmekte fayda var.

Bu süslü kompozisyonların arkasında yatan sebepler tembellik, spesifik bilgiler vermekten kaçınma veya numaraların yanlış çıkması olarak sıralanabilir. Bu sayıların öngörüler olduğunu ve günün sonunda yanlış çıkmalarının normal olduğunu anlamalı; iş planının amacının girişiminizi ölçülebilir kılmak olduğunu unutmamalısınız.

  • Gerçekçi olmayan modeller savunmak

İş planınızı uygulanabilir kılmak için spesifik hedeflerden fazlası gerekir; bunların başında da gerçekçi iş modelleri ve beklentiler gelir.

Çoğu girişimci iyimser düşünürler ve bir sıçrama noktası hayal ederler. Birçok iş planında bir süre devam eden çok küçük büyüme ivmesinin ardından satışların patladığı senaryoların sebebi de bundandır. Gelgelelim, çoğu girişim bu şekilde büyümüyor. Gerçekçi olmayan beklentilerden kaçının, uzun vadede girişiminize büyük zararlar verebilirler.

  • Hatalı önceliklendirmeler yapmak

Eğer iş planınızda 30 öncelikten oluşan bir listenin olması, aslında sıfır önceliğiniz olduğunu gösterir. “Öncelik” kelimesinin bir kavramın bir kavramlar topluluğuna karşı üstünlüğünü anlattığını unutmamalı. Eğer verimli bir girişiminiz olmasını istiyorsanız, her şeyi aynı anda yapamazsınız. İş planınızın da bunu yansıtması gerekir.

  • Yeterince araştırmamak

İş planınızın ne kadarını aklınızdan yazdınız? Ne kadarı niceliksel veriler üzerine kurulu? Çoğu tecrübesiz girişimci, iş planında çoğunlukla verilerden yeteri kadar yararlanmıyor.

Alanınızda çok fazla tecrübeye sahipseniz, tek başınıza değerli çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Fakat masaya niceliksel veriler de getirmek hiçbir zaman kötü bir fikir değildir.

  • Tertipsiz bir iş planı hazırlamak

İş planınızı okuyacak tek kişi siz olmayacaksınız. Yatırımcılar, partnerler ve hatta ekibinize katılmayı düşünen bazı çalışanlar bu planı görmek isteyecekler. Eğer planınız tertipsiz veya yarımyamalak yazılmış ise okuyanların girişiminize dair ilk intibası olumsuz gerçekleşecektir.

Bu yedi çatlaktan hiçbirisi tek başına girişiminizi batıramaz fakat bir araya geldiklerinde ortaya çıkaracakları etkiden memnun kalmayacağını tahmin edebilirsiniz. Ne kadar geliştirirseniz geliştirin, iş planınızın asla kusursuz olmayacak ve her şeyi öngöremeyecek. Yine de, bu hataları gidermek özellikle erken aşamada girişiminize özellikle yatırımcıların gözünde artı puan kazandıracaktır.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close