Anlık iletişim uygulamalarının yükselişi ve mobil uygulamaların birçok çözümü ücretsiz sunmasıyla, birkaç yıl önce GSM operatörlerinin geleceğine dair karamsar senaryolar çiziliyordu. İnternete bağlanabilen cihazların umulmadık bir çeşitlilik göstermesiyle operatörler için tünelin ucunda pasparlak bir ışık belirdi.

Mobil pazara dair araştırmalar gerçekleştiren Chetan Sharma, ilk çeyrekte ABD’de hücresel bağlantı gerçekleştirmeye başlayan cihazlardan üçte birini otomobillerin oluşturduğunu açıkladı.

Analistlere göre, ABD’nin akıllı telefon penetrasyonu yüzde 84’ken GSM operatörlerinin yeni müşteri gelirleri sıfıra yaklaşıyor. Çünkü yeni akıllı telefonlar ve tarifeler halihazırda akıllı telefon sahibi mevcut müşterilere satılıyor. Fakat akıllı otomobiller yeni müşteri özelinde telefon ile tabletten açılan boşluğu dolduruyor.

Araştırma şirketinin raporuna göre, ABD’nin en büyük GSM operatörlerinden AT&T’nin ağına bağlı otomobillerin sayısı 8 milyona ulaşmış durumda.

ABD hücresel bağlantı dağılımı (ilk çeyrek)
ABD yeni katılan cihazların hücresel bağlantı dağılımı (ilk çeyrek)

TNS ve BearingPoint tarafından Avrupalı sürücüler ile gerçekleştirilen bir araştırma, birçok sürücünün otomobillerin internete bağlı olup olmadıkları konusunda bilgi sahibi olmadığını gözler önüne seriyor. 3700 sürücü ile gerçekleştirilen araştırma, her 10 sürücüden 4’ünün otomobillerin bağlantı özelliklerinden habersiz olduğunu ortaya koydu. Geriye kalan 6 sürücü ise bağlanabilirlik kabiliyetlerinin kendileri için bir tercih sebebi olduğunu belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 32’si bağlanabilirliği satın alma kararını etkileyen önemli bir etken olarak tanımladı. Bu verilerden, sürücülerin ya bağlantı özellikleri aradığı ya da bunlardan hiç haberdar olmadığı sonucu çıkarılabilir.

TNS’in araştırması ilginç bir bilgiyi daha ortaya koyuyor. Katılımcıların yarısı satın almayı planladıkları otomobilin teknolojik özelliklerinin kendilerine tanıtıldığını fakat söz konusu özellikler hakkında satış temsilcilerinin kendilerinden daha fazla bilgiye sahip olmadıklarını belirtiyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close