Günümüzdeki girişimlerin çoğu kişisel deneyimlerden yola çıkarak başlatılıyor. Bu en azından Y kuşağı için böyle.

SmileDirectClub’ın kurucuları Alex Fenkell ve Jordan Katzman da böyle bir deneyim sonucu bir araya geldi. Bir yaz kampında tanışan ikilinin oldukça belirgin bir ortak noktası vardı: Diş telleri. Evet, her ikisi de dişlerini daha düzgün hale getirmesi için tel takıyordu ve henüz 13 yaşındalardı. Kamptan sonra da arkadaşlıklarını devam ettiren ikili bir sonraki yaz oto yıkama işine girip iş ortağı oldular. Daha sonrasında ise “Want” adında bir buton geliştirdiler. Şirketler bu butonu web sitelerine ekleyerek tüketicilerin birden fazla web sitesinden yararlanıp tek bir alışveriş listesi oluşturmasına izin verebilecekti. Bir süre bu işi sürdüren Fenkell ve Katzman 2012 yılında başka girişim projesi için harekete geçti. Sonunda ilk etapta onları bir araya getiren tecrübeye geri dönmeye karar verdiler. 2 yıl sonra müşterileri direkt olarak ortodontiye yönlendiren bir girişim olan SmileDirectClub’ı (eski adıyla SmileCare Club) hayata geçirdiler.

Alex Fenkell şirketin kuruluş hikayesini “Çocukluğumuzda yaşadığımız acı deneyimi başkaları için daha iyi hale getirmek istedik ve böyle bir yol keşfettik.” sözleriyle açıklıyor.

2002 yılından önce diş beyazlatmak için 800 doları gözden çıkarmak gerekiyordu. Crest Whitestrips 2002 yılında 50 doların altında ve her yerden temin edilebilen bir ürün satışa sundu. Artık insanlar diş beyazlatma işini evinde çok ucuza yapabiliyor. Crest Whitestrips’ın oluşturduğu bu diş beyazlatma endüstrisinin değeri bugün 10 milyar dolar değerinde! İşte SmileDirectClub, Crest Whitestrips’in diş beyazlatma endüstrisinde yaptığını ortodonti endüstrisi için yapmak istiyor.

SmileDirectClub’un en büyük avantajı diş teli takmakla ilgili 2 temel konuya çözüm sunması. Bunlar maliyet ve ortodontistlerin ofisi. Bu iki konu nedeniyle çifte abonelik tabanlı bir model ortaya çıktı. SmileDirectClub, her ay bir müşteriye farklı bir ortodontist için davetiye gönderiyor ve dişlerini doğru yerde yaptırmalarını sağlıyor.

Kişilerin SmileDirectClub hizmetlerinden yararlanabilmesi için önce çevrimiçi bir anket doldurmaları ardından da dişlerinin görüntüsünü SmileDirectClub’a gönderebilmek için bir ev kiti almaları gerekiyor. Diş görüntüsünü alan şirket, ortalama bir tedavi planı oluşturuyor. Bu hizmetin maliyeti ise oldukça uygun. Şirket ev kitinin fiyatını (95 dolar) düştükten sonra geri kalan maliyeti ayarlıyor. Elbette şirketin müşteri kabul ederken bazı kıstasları oluyor. Ciddi hizalama sorunu olan kişileri geri çeviren şirket, implantı olan müşterilerle çalışmayı tercih ediyor.

Amerikan Ortodonti Birliği, diş sağlığı için atanan bir tedavi planının Wayne McCamish’e göre yapılmasını öneriyor. Ortodonti Birliği’nin bu kararına karşılık Fenkell, SmileDirectClub’ın tedavi planını onaylayan sağlayıcı ağlarına dikkat çekerek şirketin “hafiften ılımlı” dişlerin düzeltilmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.

SmileDirectClub ortodontistlere ters düşerse pazar payını artıramayacağının bilincinde ve buna göre hareket ediyor. Bir yıl içinde kendi tedavi modelini geleneksel ordotondist modeline iyice yaklaştırdı. Şirket ülke genelinde bu zamana kadar 12 “SmileShops” açtı. Müşteriler, bu mağazalarda ev kiti almalarına gerek kalmadan dişlerinin 3 boyutlu taramasını ücretsiz şekilde yaptırıyor.

SmileDirectClub’ın doğru yolda olduğunun en büyük işareti rakibi Invisalign’ın arkasındaki Align Technology’nin şirketin hisselerinin yüzde 17’sini 46,7 milyon dolara satın alması oldu. Bugün şirketin 275 milyon dolar değerinde olduğu konuşuluyor.

Şirket, yıllık gelirine dair henüz hiçbir açıklama yapmazken kurucu ortak Fenkell bunun nedenini şu sözlerle açıklıyor:

“Eğer var olan bir sistemi bozarsanız sürtüşmelere de katlanmanız gerekir. Şirketi kurduğunuz ilk yıl ayakta durabilmek için büyük bir güç uygulamalısınız. Ancak bu şekilde şirketinizin gerçek sonuçlarını görebilirsiniz.”

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close