Y kuşağının ilginç girişimcilik hikayelerine Rad Power Bikes ile devam ediyoruz.

Rad Power Bikes’ın hikayesi Mike Radenbaugh ile başlıyor. 2007 yılında kurulan girişimin temelleri 2005 yılında Mike henüz 15 yaşında bir çocukken atıldı. Evinden 30 kilometre uzakta bir bölgede liseye başlayan Mike otobüslerin güvensiz olması sebebiyle farklı arayışlara girişmişti. Ehliyeti olmadığı için otomobil ihtimaller arasına giremediğinden bisiklet seçeneği ön plana çıktı. Fakat gidiş-dönüş her gün toplamda 34 millik bir mesafe kat edilmesi gerektiğinden standart bir bisikletle adeta bir Tour de France bisikletçisi performansı göstermesi gerekecekti. İlham almak için “benzer düşünen meraklılar” adında çevrimiçi bir foruma üye olan genç girişimci, burada bisikletini pil ile güçlendirmenin yolları hakkında bilgi toplamaya başladı. Uzun bir araştırmanın ardından da kolları sıvayıp parçaları satın almak için bir motosiklet dükkanına ve elektronik mağazasının yolunu tuttu. Altı ay sonra ilk ilkel elektrikli bisiklet prototipi hazırdı.

İlk bisiklet pek iyi görünmüyordu. Bir motosikletten alınan kurşun – asit batarya, fırçasız bir elektrik motoru ve plastik bir kapla amatörce izole edilmiş kablo sistemiyle çalışan bisiklet, yine de saatte Bisiklet çok iyi görünmese de saatte 50 kilometrelik hıza ulaşarak ev-okul arası yolu 1 saatten kısa sürede gidebiliyordu. Mike bisikletini öyle çok sevdi ki sadece okul günlerinde değil, şehir içerisinde gezmek istediğinde de kullanmaya başladı.

Bu ana kadar Mike Radenbaugh’un aklına bir girişim kurma fikri canlanmamıştı. Fakat şehrin yerel gazetesi Redwood Times, Radenbaugh’un elektrikli bisikleti hakkında bir hikaye yayımlayınca bir anda özel dönüşüm siparişleri gelmeye başladı. Bu noktadan itibaren Rad Power Bikes doğmuş oldu.

Elektrikli bisikletler, Mike Radenbaugh’un üniversite eğitimi ve yüksek lisans ücretini ödemesi için faydalı bir yan proje olarak kalmaya devam etti.  Çocukluk arkadaşı Ty Collins’le paylaştığı kampüs dışı dairesinde bir atölye işleten Radenbaugh, 2015 yılında bir Indiegogo kampanyası başlatma fikri ortaya atılana kadar girişimlerinin potansiyelini farketmeden çalışmaya devam etmiş. Bisiklet dönüşümü yerine sıfırdan bir bisiklet üretmek için gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra Indiegogo’ya çıkan girişim, 40 bin dolarlık hedefini kolaylıkla tamamlayıp 320 bin dolarlık bir fona ulaşmayı başardı.

Elbette Indiegogo’daki bu başarının melek yatırımcıların dikkatini çekmemesi imkansızdı. Yatırımcı Mike Girton ve Hugh Holman, Rad Power’ın kitlesel fonlamadan sonraki ilk yatırımcıları oldu. Holman, “Radenbaugh’nun 15 yaşından beri motosiklet üretip sattığını öğrendik. Indiegogo kampanyası da ürünlerine hazır aç bir pazar olduğunu kanıtladı. Yatırım yapmak için doğru zamandı ve Radenbaugh’nun deneyimlediğimiz Çin pazarını anlamak için yardıma ihtiyacı vardı” diyerek yatırım yapmalarının nedenini açıklıyor.

Radenbaugh ve ekibi Rad Power’ı kısa sürede toplamda 28 çalışana sahip, Seattle’da 10.000 metrekarelik alana yayılmış bir ofisi ve perakende mağazası bulunan bir elektrikli bisiklet şirketine dönüştürmeyi başardı. Bugün şirketin değerlemesi 30 milyon doları aşarken, kurucular da 30 yaşın altındaki en başarılı girişimciler arasında gösteriliyor. 2016 yılında 7 milyon dolarlık satış yapan Rad Power, bu rakamı 2017’nin sonunda 4 kat artırarak 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Rad Power’ın hikayesini kurucularından Ty Collins’in girişimi hakkındaki sözleriyle sonlandırmak güzel bir seçim olur:

“Başlangıçta her şey bir gençlik rüyasıydı. Biz sadece küçük bir kasabadan gelen çocuklarız. Girişimlerinizi başarıya ulaştırmanız için büyük bir şehirden ya da süslü bir okuldan gelmek zorunda değilsiniz. Sadece sıkı çalışmanız gerekiyor.”

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close