Evde öylece duran eşyaların sivil toplum kuruluşlarına (STK) bağışa dönüştüğü Givin’e dört ayda toplam 62 bin TL değerinde ürün yüklendi. Kullanıcılar, uygulamaya yükledikleri 230 TL’lik ürün miktarıyla, sivil toplum kuruluşlarına yapılan bireysel bağış ortalamasını üç katına çıkarmış oldu.

Türkiye’nin sivil toplum kuruluşlarına destek için geliştirilmiş ilk mobil uygulamasına ve yenilikçi iş modeline imza atan İTÜ Çekirdek girişimlerinden Givin, henüz dört aylık bir uygulama olmasına rağmen sosyal fayda alanında güçlü bir potansiyeli ortaya çıkardı. Kullanılmayan eşyaların eğitim alanındaki sivil toplum kuruluşlarına fona dönüşmesi amacıyla satışa çıkarıldığı uygulamaya, şu ana kadar 5.300’den fazla kullanıcı kayıt oldu. Geliri bağışlanmak üzere toplamda 62 bin TL değerinde ürün yükledi. Kullanıcılar, geliri bağışlanmak üzere, ortalama 230 TL’lik eşya listelemesi gerçekleştirdi. Bu rakam, acikacik.org verilerine göre, 2015 yılında sivil toplum kuruluşlarına yapılan ortalama 70 TL’lik bağışın üç katından daha yüksek olmasıyla dikkat çekti. Şimdiye kadar Givin’de bir kullanıcı ortalamada, kullanmadığı üç eşyasını vermek için listeledi ve listelenen eşyaların yüzde 29’u yeni sahiplerini bularak bağışa dönüşü. Satın alınan her şeyin tüm gelirinin TEGV, TOG, Koruncuk, TOÇEV ve Tohum Otizm Vakfı’na aktarıldığı Givin’deki ortalama 80 TL’lik alışverişler sayesinde eğitime şimdiden 14 bin liralık destek işlemi gerçekleştirildi.

Her kategoriden eşya eğitime desteğe dönüşüyor

Uygulama, “Projeler” ekranında gerçekleşen bağışların yarattığı sosyal etkiyi canlı olarak göstermesiyle de kullanıcılara bir ilki sunuyor. Givin’de, elektronikten ev eşyasına, giyim ve aksesuardan spor ve hobi eşyalarına kadar kullanılmayan her eşya verilerek ya da beğenilen eşyalar satın alınarak eğitime desteğe dönüşüyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close