Yatırım girişimciliğin en kritik konularından. Yeterli maddi kaynak olmadan bir işi başlatmak ve kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak bir hayli zor olabilir. Öte yandan, yatırım almanın işinize zarar verebileceği senaryolar da söz konusu. Yatırım almadan iş yapmaya çalışmak girişimi dayanıklı kalmaya zorunlu kılar ve yatırımcıların işinize karışacağı endişesini ortadan kaldırır.

Yatırım almak her hâlükârda dikkat ve efor ister. Bu ağır işe kalkışmadan önce girişiminizin gerçekten yatırıma ihtiyacı olup olmadığını bilmeniz önemlidir. Aşağıdaki senaryolarda, girişiminizin yoluna yatırım almadan devam etmesi daha doğru olacaktır.

İşiniz ölçeklenebilir değil

Çoğu girişimci fikirlerinin yatırıma değer olduğunu düşünür. Her fikir belirli bir yatırımı ve desteği hak eder fakat bu onun girişim sermayesi yatırımına değer olduğu anlamına gelmez.

Her fikrin ve onu işleten iş modelinin farklı bir potansiyeli vardır. Bu değişkenlik, girişimlere yapılması mantıklı görülen yatırım miktarlarının farklılık göstermesine sebep olur. Restoran gibi küçük bir işletme için kaynak yaratmanın ideal yolu melek yatırım veya girişim sermayesi yatırımı yerine banka kredisi olabilir çünkü yatırımcılara istedikleri kârlı çıkış vaadini sunamayacaktır.

İşiniz görece niş bir kitleye odaklanıyorsa veya büyük yatırım meblağlarına ihtiyaç duymuyorsa, özellikle başlangıçta alternatif kaynak yaratma yöntemlerine yönelebilirsiniz. Örneğin teknolojik bir cihaz geliştiriyorsanız, melek yatırım yerine kitlesel fonlamayı tercih edebilirsiniz.

Kaynağınız veya müşterileriniz mevcut

Kimi senaryolarda yatırım almadan girişiminizi başlatmak için yeterli maddi kaynağa sahip olabilirsiniz. Aileden gelen iyi bir destek veya kalan miras ile iş başlatmak fikri her ne kadar keyifli olsa da, herkesin o kadar şanslı olmadığı gerçeği ile yüzleşmek gerek. Fakat varsa kendi birikimleriniz ile küçük adımlar atmanızı sağlayacak sabrı birleştirdiğinizde, herhangi bir ekstra sermayeye ihtiyaç duymadan işinizi başlatabilmeniz mümkün.

Kitlesel fonlama siteleri yatırımcıları ikna etmeniz gerekmeksizin fikrinizin geçerliliğini öğrenmenizi, hiçbir ücret ödemeden geniş kitlelerce bilinmenizi ve projenizi gerçeğe dönüştürecek maddi kaynağı toplamanızı sağlar.

Aceleniz yok

Ürün veya servisinizi en kısa zamanda pazara sunmanız önemliyken, çok hızlı büyümeniz şart değildir. Aslına bakarsanız, bilinçsiz büyümek müşterilerinizi üzecek hatalar yapmanız ve çok masraf yapmanıza sebep olarak işinize büyük zararlar verebilir.

Sağlıklı bir tempoda yeni müşteriler kazanmaya odaklanarak işinizi büyütürseniz, yatırımcıların kapısını çalmak zorunda kalmayabilirsiniz.

Hedeflerinize ulaşmayı başarıyorsunuz

Yatırımlar girişimlerin sıradaki kilometre taşına ulaşmasını sağlar; dolayısıyla yatırımcılar da ulaşılmak istenen kilometre taşlarının getirileriyle cezbedilirler. İşinizin kârlı hale getirilmesi ulaşmanız gereken en kritik kilometre taşlarından biriyken, bunu başarmak işinizin sağlıklı bir modelde çalıştığını kanıtlar. Bu eşiği geçtikten sonra yatırıma ihtiyaç duymanız doğrudan koyduğunuz hedeflere, yatırım alabilmeniz ise bu hedeflerin getirilerinin cazibesine bağlıdır.

Yatırımcılara ayıracak vaktiniz yok

Girişiminizin hangi aşamada olursa olsun, yatırım alması için bir hayli zaman harcamanız gerekir. Finansal plan, iş modeli, sunum hazırlamak; girişiminizin kültürüne ve hedeflerine en uygun yatırımcıyı bulmak ister istemez zamanınızı alacaktır. Bu da ürün geliştirme, satış ve pazarlama gibi süreçlere daha az zaman ayırabileceğiniz anlamına gelir.

Girişiminiz kâr ediyor

Kârlılık en basit tanımıyla gelirleriniz giderlerinizden fazla olduğu ticari durumdur fakat girişiminizin ucu ucuna hayatta kalmaması gerekiyor. Bu nedenle odaklanmanız gereken kârlılık durumunun, çalışan maaşlarından vergilere kadar her şeyi ödediğinizde, kasanıza size hamle özgürlüğü tanıyacak kadar para kalması olduğu söylenir. Bunu başardıktan sonra hayatta kalmak için yatırım almaya ihtiyaç duymazsınız.

Çok dikkat dağıtıcı

Yatırım alma süreci girişimin odağını ve dikkatini dağıtır. Bu nedenle bir girişim ya yatırım alma odağındadır ya da değildir. Yatırım alma sürecini elinizin ucuyla tutarak hedeflediklerinize ulaşmanız zordur. Yatırım almanız gerektiğine inanıyorsanız, tüm odağınızı bu sürece vermelisiniz. Ancak bu şekilde süreci hatasız ve hızlı bir şekilde halledebilir, sonra da tüm dikkatinizi yeniden işinize verebilirsiniz.

Eğer girişiminizin şu an ihtiyaç duyduğu şeyin yeni kullanıcılar kazanmak veya pazarlama çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu düşünüyorsanız, bunlara odaklanmanızı ve yatırım arama sürecini askıya almanızı tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close