Yeni nesil girişimcilik, diplomalar, sertifikalar ve insanların kaç yıllık deneyimleri olduğuyla pek ilgilenmiyor. Her gün, elle tutulur iş tecrübeleri ve kimi zaman yüksek eğitimleri olmayan gençlerin, dünyayı değiştirecek fikirler ile ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan bazıları başarıya ulaşıyor ve çok daha küçük bir bölümü ise milyon dolarlık girişimlere dönüşebiliyor. Eğitimin gereksiz, tecrübenin işe yaramaz olduğunu söylemiyoruz. Bu ikili, herkesin kariyeri için olmazsa olmazlar. Söylemek istediğimiz şey, eğitim ve tecrübenin geçmişe kıyasla gibi girişimcilik ortamında kilit bir rol oynamadığı.

Bugünün kuralları
Bugün asıl işi yapan kabiliyetler ve vizyon. Ayrıca kişisel özelliklerin artık girişimcilikte önemli olduğu çoğunluk tarafından kabul ediliyor. Fikirler her zamanki gibi çok önemliyken, diğer insanlarla iletişiminiz ve bağlantı kurma biçiminiz başarıya giden yolda etkili oluyor.

Vizyonumuz ne kadar geniş olursa, kurduğumuz gerçekçi hayaller o kadar büyük olur ve bunları gerçeğe dönüştürme isteği büyük bir motivasyon kaynağı olarak bizleri hedefimize odaklı tutar. Eğer yanlızca para kazanmak için girişimciliğe soyunursanız, işin başında yaşayacağınız sorunları aşacak motivasyonu bulmakta zorlanabilirsiniz. Girişimcilik, herkesin idare edemeyeceği kadar riskli ve zor bir iştir. Yüksek bir motivasyon kaynağı, bu yolu yürümeyi kolaylaştıracaktır.

Girişimcileri ne motive ediyor?
Yeni girişimcilerin, tutkularını işlerini daha iyi yapmak için kullanması onlara avantaj sağlayacaktır. Çılgınca fikirlerin çağımızın en büyük yeniliklerine dönüştürülmelerini sağlayan da bu oldu. Üstelik, günümüzde daha fazla fırsatımız var. Örneğin İTÜ Çekirdek gibi kuluçka merkezlerinin kapıları tüm yeni girişimci adaylarına açık. Fırsatları değerlendirin ve hayallerinizi gerçekleştirmek için yola çıkın. Bu yolda karşınıza çıkacak engelleri ustalıkla aşabilmek için, işinizin size verdiği heyecanı sürekli canlı tutun.

Bu yolu yalnız yürümeyeceksiniz
Başarılı bir girişimin olmazsa olmazlarının başında, doğru yeteneklerle donanmış, güvenilir ve sorumluluk sahibi insanlardan oluşan bir ekip gelir. Girişiminizi kurduğunuzda, bir değerler grubunu şirket kültürü olarak benimsemeniz önemli. Ekip önemlidir, müşteriler önemlidir, yatırımcılar önemlidir, diğer girişimciler önemlidir. Girişimcilik gözlüğüyle bakıldığında, tüm insanlar önemlidir. Girişiminizi hayallerinizi gerçekleştirmek için kurmuş olabilirsiniz fakat insanlara odaklanmak durumundasınız. Doğru insanlara verdiğiniz değerler, girişimcilik maceranızın bir noktasında size geri dönecektir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close