Girişimci olmak cesaret gerektiren saygı duyulası bir karar. Garanti geliri bırakıp, belirsizliklerin dünyasına atılmak neresinden bakarsanız bakın çok büyük bir adım. Eğer bu büyük adımı attıysanız ya da atmayı planlıyorsanız, profesyonel hayallerinizi gerçeğe dönüştürmeye bir adım daha yaklaştınız demektir. Tebrikler! Fakat başarılı bir girişim yaratmak için yalnızca en iyi yaptığınız şeye odaklanmak yeterli değil. İstemeden hayallerinize giden yolu kapatıyor, girişiminizi baltalıyor olabilirsiniz.

Birçok tecrübesiz girişimcinin düştüğü ve istemeden girişimlerini sabote etmeleriyle sonuçlanan sık yapılan üç hatadan uzak durmalısınız.

Yatırımcıların dilinden anlamamak. Yatırımcılar ile masaya oturduğunuzda, tüm olan bitenin profesyonel anlaşma olduğunun farkına varın. Her profesyonel alan gibi, yatırım konuşulduğunda da özel bir jargon kullanılır ve anlamadığınız imza attığınız belgedeki anlamadığınız  birkaç sözcük girişiminizin geleceğini karartabilir. Karşınızdaki yatırımcıları iyi tanıyın; görüşmeden önce haklarında araştırma yapın ve onların dilini konuşmaya hazır olun. Bu sayede yanlış bir karar vermekten kaçınabilirsiniz.

Girişimin finansal yönüyle ilgili olmamak. Sevsek de sevmesek de işin ucu paraya dokunuyor. Harika fikrinizi en iyi şekilde uygulamaya koymaya odaklanmak istemeniz takdire şayan bir karar fakat bir girişimcinin işinin her yönünü kontrol altında tutması gerekir. Çoğu girişimci yalnızca ürünün geliştirilmesine odaklanırken; pazarlama, yatırım ve networking alanlarına gerektiği önemi vermeyi es geçebiliyor. Bundan olsa gerek bütçelerinin suyunu çektiğini öğrendiklerinde şaşırıyorlar. İyi bir muhasebeci ve iyi bir avukat ile çalışarak, işinizin ilgili ve bilgili olmadığınız alanlarının emin ellerde olduğundan emin olun. Fakat bu, söz konusu alanları görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Ne kadar paranız olduğunu, kime ne kadar verildiğini, ne kadar vergi ödendiğini, giderlerin ne olduğunu sürekli takip etmek zorundasınız. Bu girişim sizin ve kartvizitinizdeki unvanın hakkını vermek zorundasınız.

Networking’e önem vermemek. Networking girişimler için inanılmaz önemli. Girişimcilik ekosisteminin bir parçası olarak, sürekli yeni insanlarla ve onların size getireceği yeni fırsatlarla tanışmaya istekli olmalısınız.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close