Dünyanın en çok kullanıcıya sahip sosyal ağı Facebook, 13. yılını geride bırakmasına rağmen büyüme hızından bir şey kaybetmiş değil. Mayıs ayında 1.9 milyar aylık aktif kullanıcıya ulaştığını açıklayan Facebook, bugün itibariyle aylık aktif 2 milyar kullanıcıyı geçmiş durumda. Dünya nüfusunun neredeyse üçte birine hitap eden sosyal ağ bu sebeple ciddi bir sorumluluğu da yönetmek zorunda. 

2004 yılında kurulan Facebook, gençler arasında yayılmaya başlamış olsa da kısa sürede tüm dünyada kullanılmaya başladı ve 8. yılında 1 milyar aylık aktif kullanıcıya erişmeye başardı. Fakat Facebook’un hızı burada kesilmedi. 1 milyar kullanıcıya ulaşmasının üstünden 5 yıl geçmişken Haziran 2017 itibariyle Facebook aylık aktif 2 milyar kullanıcıya ulaşmayı da başardı. Dünya nüfusunun 7.5 milyar olduğunu düşünürsek bu çok ciddi bir kitle erişimi demek. Üstelik dünyanın tümü de Facebook’a erişmek için gerekli kaynaklara sahip değil. Dünyada yaklaşık 3.6 milyar internet ve 2.3 milyar akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor.

Facebook’u her ay düzenli olarak kullanan 2 milyar insan, bu ağı çoğunlukla yakınlarıyla haberleşmek için kullanıyor. Zira Facebook’un yan ürünü olan Messenger ayrı bir platform olarak kabul edildiğinde bile 1.2 milyar düzenli kullanıcıya erişebiliyor. Fakat Facebook’ta üretilen içeriğin de önemli etkileri var. İnsanlar neredeyse gazete – TV gibi kaynaklar kadar Facebook’ta karşılarına çıkan bilgi ve haberlere de inanıyor ya da bunlardan etkileniyor. Dolayısıyla Facebook gündemi etkilemek konusunda ciddi bir güce ulaşmış durumda.

Bunu son aylarda gündemde olan ‘sahte haber’ konusunda da görmek mümkün. Facebook artık içerikleri sadece müstehcenlik ya da nefret söylemi gibi konularda değil doğrulukları konusunda da kontrol etmek zorunda. Elbette bunu yaparken ifade özgürlüklerine de zarar vermemeli. Şimdiye kadar atılan adımlar pek fazla insanı ikna edememiş olsa da Facebook bu konuda ciddi bir sorumluluk hissediyor ve farklı çözümler geliştirmek için çaba gösteriyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de bu etkiler konusunda araştırmalar yapıyor. Son dönemde başkanlığa aday olacağı iddialarına sebep olan geziler düzenleyen Zuckerberg, bu gezilerinde çok farklı sosyal ve kültürel geçmişlere sahip insanlarla fikir alışverişlerinde bulunuyor. Zira Facebook’taki sahte haber sorununun Donald Trump’ın seçim zaferlerinde bile etkili olduğunu yönünde görüşler mevcut.

2 milyara ulaşan Facebook mottosunu değiştiriyor, şimdiye kadar ‘insanları birbirine bağlamak’ mottosuyla hareket eden ekip bundan böyle ‘insanları birbirine daha da yakınlaştırmak’ mottosunu benimsiyor.

Ancak bu mottodan daha da önemli bir konu var ise o da kullanıcılara karşı sorumluluklar. Facebook o kadar kalabalık bir kitleye hitap ediyor ki farklı coğrafyalar, farklı kültürlere uyum sağlamanın yanında yanlış bilginin yayılmasını önlemek, ifade özgürlüğünü korumak, nefret ve terör propagandasını önlemek gibi sorumlulukları da var. Dolayısıyla Facebook’un 3 milyara ulaşması ürününden çok kullanıcılara karşı şeffaflığı ve empatisiyle ilgili olacak.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close