Bitcoin’in ardından en popüler kripto para birimlerinden  biri haline gelen Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, girişimi konusunda iddialı. Ethereum’un yakın zamanda kredi kartı gibi özelliklere kavuşabileceğini söyleyen Buterin, ICO’ların bir gün Visa gücünde olabileceği görüşünde.

Vitalik Buterin’e göre Ethereum eğer umdukları gibi bir teşvik alırsa kredi kartı ağlarını ve oyun sunucularını değiştirebilecek güçte olacak. Geleneksel ekonomilerin kripto paraların varlığını kabul etmesi gerektiğini ifade eden Buterin, kredi kartı daha tanıdık yöntemlerle insanların kripto para birimlerine daha hızlı şekilde ısınabileceği görüşünde. İnsanların ‘bitcoin’i duymuş olanlar ve duymamış olanlar’ olarak ikiye ayrıldığını düşünen genç girişimci, Ethereum’un daha fazla değer sunarak insanlara anlamlı bir blok zinciri seçeneği oluşturduğunu dile getiriyor.

Fakat Ethereum için işler pek hızlı ilerlemiyor. Şuan saniyede 3 Bitcoin işlemi ve 5 Ethereum işlemi gerçekleşirken Uber her saniye 12 yolculuğa aracılık ediyor. Vitalik Buterin bu durumun farkında olduğunu, birkaç yıl alsa da günün birinde Ethereum’un Visa gücünde bir alternatif olacağını söylüyor.

Ethereum gibi blok zincirlerinin potansiyeli insanları bu ortak ağ yapısına dahil etme hedefine bağlı. Kısacası günün birinde özel sunucular yerine gündelik işlerin bazıları da bu ağlar üzerinde yapılması hayal ediliyor. Dolayısıyla Ethereum’un, ortak bilgisayarların desteklediği internet içerisinde yaşayan bir ekonomiye dönüşme potansiyeli var. Vitalik Buterin, başlıca hedefi Ethereum’un kapsam alanını genişletmek olsa da her işlemin blok zinciri üzerinde yapılması gerektiğini düşünmüyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pek çok hizmetin de büyüyeceğini dile getiren Buterin’e göre tek bir yerde takılıp kalmanın büyük bir hata olabilir.

“StarCraft’ı blok zinciri üzerinde çalıştırabilirsiniz. Bunun benzeri şeylerin de yapılması mümkün. Sistemlerin bu şekilde çalışabilmesindeki en önemli faktör ise yüksek düzeyde güvenlik ve ölçeklenebilirlik. Bu ilişkide Ethereum çok fazla özelliği olmayan ancak güvenli bir bariyer görevi görüyor.”

Vitalik Buterin’e göre kripto para ekonomisi temelde Ethereum ve Bitcoin için belleğe bağlı ağlar yarattı ancak ekonomik teşviklerden de belli ölçüde yararlanılması gerekiyor. Zira iyi bir blok zinciri uygulaması görev dağılımı ve ortak paylaşılan bir belleğe ihtiyaç duymakta. Şu an kurulmuş olan ağların çoğu uygulamayı kaldıramayacak kadar yavaş. Bu nedenle de kripto para ekonomisinin geleceği daha fazla insanın katılımıyla inşa edilecek ağlara bağlı.

Son gelişmeler bu açıdan biraz can sıkıcı görünüyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, yakın zamanda ICO’ları yasaklayan bir karar alırken bu durumun Bitcoin gibi yaygın kripto para birimlerini bile etkileyebileceği konuşuluyor. Hiç şüphesiz bu blok zincirlerinin ihtiyaç duyduğu durumun tam tersi ancak geleneksel ekonomilerin de ICO seçeneklerinin artışından endişe duyması doğal.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close