Elon Musk, SpaceX’in lansmanı sürekli ertelenen yeni roketi Falcon Heavy ile ilgili oldukça iddialı açıklamalarda bulundu ve kendi Tesla Roadster aracını bu roketle Mars’a göndereceğini duyurdu.

Falcon Heavy, SpaceX için önemli zira şirketin en büyük roketi olma özelliğini taşıyor. Büyük roketler uzaya daha büyük yükleri taşımayı mümkün kılarken aynı zamanda daha uzun mesafe kat edebilecek modülleri de taşıyabiliyor. NASA, Ay görevi yıllarında Apollo görevleriyle uzaya insan taşırken de en büyük roketlerini kullanmıştı. İnsanoğlu çok uzun süredir Ay’a gitmediği için bu roketlerin dönemi de bitmişti. Şimdi hedefi Mars olarak belirleyen Elon Musk, Falcon Heavy ile şirketinin becerilerini kanıtlama amacında.

Elon Musk öncelikle Falcon Heavy’nin, Apollo 11’in kalktığı noktadan hareket edip Mars’ın yörüngesine yol alacağını açıkladı. Bu beklendik bir hareket.

Esas beklenmedik olan Falcon Heavy’nin bu yolculuk sırasında taşıyacağı yük. Elon Musk, rokete kendi kişisel Tesla Roadster’ını koyabileceğini belirtti. Ayrıca fırlatma esnasında David Bowie’den Space Oddity” parçasının çalınacağı gibi ilginç ayrıntılarla ilgili de bilgi verdi.

Eğer her şey planlandığı gibi gider, Falcon Heavy ilk fırlatma denemesinde başarıyla yola çıkar ve yolculuk sırasında herhangi bir aksilik yaşamaz ise Mars’ın yörüngesine girdiğinde Elon Musk’ın Tesla Roadster’ı bir milyar yıl ya da daha fazla uzayda kalacak.

SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell de Aviation Week‘e yaptığı açıklamada, SpaceX’in 2017 yılı bitmeden Falcon Heavy’nin eş zamanlı kullanılan 27 motorunun statik teste tabi tutulmasının planladığını belirtti. Eğer bu testlerde önemli sorunlar çıkmazsa tam fırlatma bu testlerden birkaç hafta sonra gerçekleştirilecek.

Elon Musk’ın açıklamaları ve yayımlanan rapora baktığımıza Falcon Heavy’nin fırlatılmasına çok az bir süre var. Bu kısıtlı sürede neler olacağı ise gerçekten merak konusu. Tesla Roadster’ın Mars üzerinde pek de faydalı olmayacağını söyleyebiliriz ancak bu insanoğlu için Ay yüzeyine ayak bastıktan sonraki en büyük atılımlardan biri olabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close