Dünyanın hidrojen yakıt ile çalışan ilk teknesi Energy Observer suya indirildi. Fransa’dan yolan çıkan bilim teknesi toplamda 50 ülkede 101 limanı ziyaret ederek 6 yıllık bir dünya turunu yapması planlanıyor.

Günümüzde elektrikli otomobillere olan ilgi artarken yakın gelecekte onları kullanmak bir zorunluluk haline gelecek gibi görünüyor. Dolayısıyla fosil yakıtlarla çalışan hibritleri de bir kenara bırakıp elektrik üretmenin daha çevreci yönlerini keşfetmek gerekiyor. Bu konuda umut verici teknolojilerden biri de hidrojen yakıt hücresi. Hidrojen ve oksijeni bir araya getirerek reaksiyon sonucunda elektrik ve su buharı üreten bu teknoloji hem güvenli hem de çevreci yönüyle ön plana çıkıyor. Daha önce Toyota ve Honda gibi otomobil üreticileri hidrojen yakıt hücresine sahip otomobiller üretmişti. Şimdi bu teknoloji ilk kez bir deniz aracında kapsamlı bir denemeden geçiyor.

Çok gövdeli bir yarış teknesini alıp elektrik motorlarıyla donatan Energy Observer ekibi, okyanus ortasında karadan çok uzaklarda yol alırken elektriği elde etmenin farklı yollarını aramaya koyulmuş. Teknede fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynağı kullanılabilmesi için tasarım değişiklikleri yapıldıktan sonra fotovoltaik güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve hidrojen yakıt hücresi sistemi yerleştirilmiş.

Tekne, güneş ve rüzgar gücünden faydalanamadığı zamanlarda deniz suyundan üretilen hidrojeni elektrik enerjisine dönüştürmek için yakıt hücresini kullanıyor. Bu üretimin neticesinde ise atık olarak sadece su buharı çıkışı oluyor.

Energy Observer denizlerde olduğu 6 yıl süresince kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayan bir tekne fikrini kanıtlamak için çalışacak. Bu proje hava kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği ve gelecekteki enerji kaynakları sorunları için bir umut olabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close