Dünyanın en değerli girişimlerinden biri olan Çin’in araç paylaşım devi Didi Chuxing, Brezilya’nın lider sürüş uygulaması 99’u satın aldı.

Çinli girişimler yakın zamana kadar ülkelerini ve bölgelerini yabancı girişimler karşısında ‘savunmak’ için hızlı bir yükseliş yakalamıştı. Bu süreçte Çin’in sahip olduğu yatırım gücü oyunun tersine dönmesini sağladı. Çinliler Uber gibi dünya devlerinin kendi ülke sınırları bir yana Asya pazarının büyük çoğunluğunda başarısız olmasına neden oldu. Fakat oyun burada bitmiyor. Çinliler artık Amerika kıtasına da adım atmaya başlamış durumda.

Didi, bir yıl kadar önce Brezilyalı sürüş uygulaması 99’a 100 milyon dolar yatırım yapmış ve azınlık hissesi sahibi olmuştu. İki şirket geride bıraktıkları dönemden memnun kalmış olacaklar ki şimdi bir satın alma anlaşması imzalıyorlar. Reuters’a göre Didi, 99 için 1 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Didi’nin kurucusu ve aynı zamanda da CEO’su olan Cheng Wei, Didi’nin en önemli stratejik önceliğinin küreselleşme olduğunu belirtti. Büyümeye devam etmek istediklerini bunun için de yapay zeka ve diğer akıllı ulaşım teknolojilerine yatırım yapacaklarını açıklayan Wei, küresel taşımacılık ve otomotiv endüstrisinde uluslararası operasyon ve ortalıklarla büyümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İddialara göre Didi’nin 2018 yılı itibarıyla Meksika’ya açılması Uber ile olan küresel rekabeti artıracak. Hatırlarsanız Softbank kısa süre önce Uber hisselerinin büyük bir kısmını 48 milyar dolar değerleme üzerinden satın almıştı. Bu satın alma sonrasında da Didi büyük ihtimalle dünyanın en değerli girişimi konumuna geçti. Zira şirketin şu anki değeri 56 milyar dolar civarında.

Didi-Uber Rekabeti

Açıkçası Didi geçtiğimiz son birkaç yılda oldukça ilginç şeyler yaşadı. Pek çok insan Didi’yi teknoloji devi Apple’ın girişime 1 milyar dolarlık bir yatırım yapması sonucu tanıdı. O dönemde Çin’de hızla büyüyen ulaşım pazarı için Didi, Uber ile rekabete girdi.

Bu rekabet Uber’e çok pahalıya mal oldu. Uber Çin’de yaklaşık 1 milyar dolar harcadı. Ağustos 2016’da Uber’in o dönemki CEO’su Travis Kalanick Didi’deki yüzde 17,7’lik hissesini ve şirketin yönetim kurulu üyeliğini satacağını açıkladı. Bu açıklama sonrası Didi, Uber’e 1 Milyar dolarlık yatırım yaptı.

Didi ayrıca Uber’in pek çok rakibine de yatırım yaptı. Kalifornialı Lyft, Hindistan’daki Ola, Singapur merkezli Grap, Estonyalı Taxify ve Ortadoğu’daki Careem bunlardan bazıları. Didi, şimdi de Brezilyalı 99’da kontrolü satın alarak daha yeni ve yoğun bir oyuna geçti. Bu da şirketin artık daha fazla satın alım ve şirket birleşimi yapacağının ipucu niteliğinde. Bu satın alım sonrası Uber cephesinde neler olacağı ise merak konusu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close