Çin “dünyanın en büyük kamera gözetim ağı” olarak nitelendirdiği teknolojiyi geliştiriyor. Ülke genelinde ki yaklaşık 170 milyonu bulan CCTV kamera, bir adamı 7 dakikada bulabilir. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde ise hedef kamera sayısını 400 milyona çıkarmak!

Bu kameraların hemen hepsi yüz tanıma da dahil olmak üzere yapay zeka teknolojisiyle donatılmış durumda. Çin hükümeti gözetim sistemlerinin ne kadar güçlü ve etkili olduğunu göstermek için bir test yaptı.

Sistemin tüm yeteneklerini test etmek isteyen yetkililer BBC muhabiri gazeteci John Sudworth’u yaklaşık 3.5 milyon insanın yaşadığı güneydeki Guiyang şehrine gönderip kalabalığın içinde bulunup bulunamayacağını görmek istedi. Yetkililer, Sudworthu güçlü CCTV ağı ve yüz tanıma teknolojisini kullanarak yakaladı. Hem de sadece 7 dakika içinde!

Kullanım Alanı Çin’le Sınırlı Değil

Bu sistem kentteki herkesin hareketlerini izliyor, tanıştıkları diğer kişileri belirliyor ve tam bir hafta boyunca takipte kalabiliyor. Bir nevi Person of Interset dizisini gerçek hayata uyarlamaya çalışan Çin’in bu teknolojiyi hangi alanlarda kullanacağı henüz sınırlandırılmadı.

Çin’in yaptığı bu test son yıllarda polisin etkin şekilde çalışmasına yardımcı olmak için yaptığı büyük yatırımların en çarpıcı ve elle tutulur örneği. Bu sistemler fabrikadaki işçileri ya da süreçleri izlemek için de özel kurumlar tarafından kullanılıyor. Ancak hükumet karşıtları bu sistemin devlet tarafından art niyetli kullanılabileceği konusunda endişeli.

Hükumet yüz tanıma, yaş, araç plakaları gibi bilgileri elde etmek için yapay zeka şirketi olan Face ++ ile çalışıyor. Silikon Vadisi firmalarının finansmanı ile geliştirilen bu sistemin kullanım alanının sadece Çin olmadığını belirtiyor. 2014 yılında Çinli telekom şirketi Etiyopya’ya bu teknolojiyi sattı. Brezilya, Kenya, Ekvator ve İngiltere de bu gözetleme teknolojisini satın alan ülkeler arasında.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close