Ülkedeki WhatsApp kullanıcılarının son birkaç aydır uygulama üzerinden fotoğraf ve video göndermesine izin vermeyen Çin, şimdi mesajlaşma özelliğini de durdurdu. Kullanıcılar WhatsApp’a erişim sorunları rapor ederken NewYork Times’a açıklama yapan siber güvenlik uzmanları WhatsApp’ın ülke genelinde engellediğini doğruladı.

Çin daha önce WhatsApp’ın fotoğraf ve video göndermek için kullandığı HTTPS\ TLS servislerini engellemişti. Dolayısıyla Çinli kullanıcılar birkaç aydır uygulama üzerinden fotoğraf ve video gönderemiyordu. Şimdi Çin, bu servislerin yanında ülke genelinde dijital güvenlik duvarlarını WhatsApp’ın mesaj göndermek için kullandığı NoiseSocket protokolünü kapsayacak şekilde güncellemiş gibi görünüyor. Bu sebeple kullanıcılar artık WhatsApp üzerinden mesaj göndermeyi de başaramıyor.

Çin ve WhatsApp arasındaki bu ilişkinin sebebi bir süre önce devreye alınan şifreleme özelliği. WhatsApp artık gönderilen tüm mesajları uçtan uca şifrelenmiş şekilde gönderiyor. Dolayısıyla üçüncü partilerin mesajlara erişmesi mümkün olmuyor. Çin, genellikle büyük etkinliklerin olacağı zaman aralıklarında muhalif eylemleri önceden fark etmek için bu tarz uygulamaları gözlemliyor. WhatsApp’ın özelliği buna engel olduğu için daha önce mesajlaşma servisi bir kez daha engellenmiş fakat engel birkaç günün ardından kaldırılmıştı. Son engellemenin ne kadar süreceği ise henüz belirsiz.

Çin’de WhatsApp’ın da sahibi olan en büyük sosyal ağ konumundaki Facebook’a 2009 yılından bu yana erişilemiyor. WhatsApp’ın da engellenmesiyle Facebook, Çin pazarında büyük bir darbeye daha uğramış oluyor. Şu an Çin’de yasaklanmamış tek Facebook ürünü geçtiğimiz ay gizlice piyasaya sürülen Colorful Balloons isimli fotoğraf paylaşım uygulaması.

Çin’in yerli mesajlaşma uygulaması WeChat ve muadilleri tüm kullanıcılarının kişisel bilgilerini Çin Hükümeti ile paylaşıyor. Şu an 963 milyon aktif kullanıcıya sahip olan WeChat’in WhatsApp’ın ülkeden çekilmesiyle kullanıcı sayısını ve piyasadaki değerini birkaç misli artırması muhtemel. Çin’de Skype ve Apple’ın FaceTime gibi ürünleri de güçlü şifreleme sunmadıkları için serbestçe kullanılabiliyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close