Girişimlerin büyük bir bölümü serüvenine devam etmek için yatırım almaya ihtiyaç duyar. Yatırımı yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda veya iyi bir anlaşma fırsatı yakaladığınızda almalısınız. Sıfırı tüketmek kötüyken, çok fazla yatırım almanın da dezavantajları vardır.

Başarılı şekilde yatırım almanın sırrı iyi bir girişim inşa etmektir. Yatırımcılar yatırım yapsalar da yapmasalar da çok başarılı olacak fakat yatırım ile daha hızlı büyüyebilecek girişimleri desteklerler. “Çok başarılı” kısmı önemli çünkü yatırımcılar büyük çıkışlar yapmak isterler. Eğer yatırımcı girişiminizin ölçeklenebilir olmadığını düşünürse, milyon dolar değerinde bir girişim dahi olsanız yatırım yapmaktan kaçınacaktır.

Yatırımcılar iki korkuyla hareket ederler; birincisi sıradaki Google’ı kaçırmak, diğeri ise yatırımlarını geri alamamak. Girişiminizi yatırımcılara tanıtırken bunları aklınızda tutmanızda yarar var.

Girişiminizin iyi durumda değilken yatırım turuna çıkmak kötü bir fikir. Hem zamanınızı hem de ününüzü harcamaktan öteye gidemezsiniz.

Yatırım almakta zorlandığınızda moralinizi bozmamalısınız. Bugünün devleri de başlangıçta yatırım toplamakta zorlandılar ve yatırımcılar tarafından reddedildiler.

Yatırımcılarla sıra sıra görüşmemelisiniz

Yatırımcılar ile sıra sıra görüşmek yerine birçok yatırımcı ile görüşme halinde olmanız önemlidir. Fırsatın başka bir yatırımcı tarafından elinden alınacağı korkusu diğerlerini  hızlı karar vermeye iter.

Yatırım almayı yapmanız gereken pek de hoş olmayan bir süreç olarak görün ve yatırım turlarını olabilecek en kısa zamanda tamamlamaya bakın. Kimi girişimciler yatırım alma sürecine aşık olabiliyor ve kötü bir şey. Yatırım turu esnasında girişimin tüm kaynaklarıyla yoluna devam etmesi gerektiğinden, yalnızca kuruculardan bir tanesinin bu işle ilgilenmesi doğru bir hamledir.

Yatırımcıların çoğu endüstri hakkında detaylı bilgi sahibi olmadığını unutmayın. Onları ikna edebilecek en geçerli kanıt verilerdir.

Her ne kadar değişmeye başlasa da, ne yazık ki çoğu yatırımcı girişimciyi ciddiye almak için ortak bir tanıdığın aracılığını şart koşuyor.

Yatırım anlaşmasında açık, karmaşık olmayan şartlarda ısrarcı olun. Erken aşama yatırımlarında küçük yatırımlar karşılığı büyük hisseler vermek zorunda kalacağınızı unutmayın. Bu yüzden yatırım alma konusunda çok aceleci davranmamak yararınıza olur.

İyi bir yatırımcı girişiminize büyük değer katabilir

Pitching konusunda dikkat etmeniz gerekenlerin başında hikayenizi olabilecek en öz ve kolay anlaşılır şekilde aktarmak gelir. Tabii aslında önemli olan iyi bir girişim oluşturmuş ve tünelin ucunda ışık görüyor olmaktır. Girişiminizi yatırımcılara anlatırken; misyon, çözdüğünüz problem, hizmet veya ürün, iş modeli, ekip, sektör ve sektörün büyüme oranı ve finans konularına değinmeniz şarttır.

Her yatırım turunda hedeflediğiniz yatırım miktarı gibi bunu elde etmenin zorluğu da artar. Eğer tohum yatırımınızı zor aldıysanız, Seri A umutlarınızın suya düşmesi olasıdır.

İyi yatırımcılar girişiminize gerçekten değer katabilirken, kötüleri ise tam tersini yapacaktır. Fakat çoğu yatırımcı girişiminize yalnızca para sağlamakla yetinecektir.

Bir girişime müşterilerinden sonra en verimli dış itici kuvvet iyi bir yönetim kuruludur. Tecrübeli bir yatırımcı girişiminize dahil olmak istiyorsa ve onun iyi bir yönetim kurulu üyesi olacağını düşünüyorsanız, bu durumda görece düşük değerlemeleri kabul edebilirsiniz.


Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close