Rehberimizin önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz gibi, CEO’nun nihai görevi firmasının kazanmasını sağlamaktır. Bu bölümde üzerinde duracağımız konu ise CEO’nun bu amaca ulaşmak için neler yapması gerektiği olacak.

CEO’nun somut görevlerini beş ana başlıkta toplayabiliriz. Girişiminizin kurucusu yöneticisi olarak bunlar sizin sorumluluklarınız; firmaya vizyon ve strateji atamak (1), herkesi firmanızın varlığından haberdar etmek (2), işe alma sürecini ve ekibi yönetmek (3), yatırım bulmak ve firmanın sıfırı tüketmediğinden emin olmak (4) ve firmanız için bir kalite çıtası belirlemek (5).

Bu görevlerin yanı sıra, işinizin en çok sevdiğiniz yanlarını bulun ve sürekli olarak bu alanlar ile etkileşim halinde kalın.

Bir girişimin CEO’su olmak zor bir iştir. Bir de başarılı olursanız, profesyonel kimliğiniz hayatınızın her yanına nüfus etmeye başlar. İşinize aşırı odaklanmak, iş-yaşam dengesi için pozitif sonuçlar doğurmaz. Hayatınızda işiniz dışında aileniz veya sosyal çevreniz gibi bir büyük şey daha olabilir fakat bundan fazlasına zamanınız veya enerjiniz kalmayacak. Girişiminiz önünüze yalnızca sizin verebileceğiniz kararlar ile dolu birçok an çıkaracak.

Psikolojinizi yönetmek önemli ve zor görevlerinizdendir

Ekibinize ve dış dünyaya karşı duyarlı olmayı hedeflemelisiniz. Öncelikleriniz ve stratejiniz konusunda kararlı olmalı, önemli hiçbir şeyi kaçırmamalı ve çabuk hareket etmelisiniz; özellikle de girişimin ileri gitmesini engelleyen konuların çözümüne dair kararlarınızı hızlı almalısınız. “Ne gerekiyorsa” tutumunu benimsemeniz yararınıza olacaktır çünkü karşınıza girişiminize çelme takabilecek sayısız zorluk çıkacak. Kararlı ve özverili olursanız, ekibiz de bu doğrultuda sizi takip eder.

Psikolojinizi yönetmek önemli ve zor görevleriniz arasındadır. Artık her ne kadar klişe olsa da, duygusal iniş çıkışlara karşı direnç geliştirmezseniz, girişiminizi zor durumlara sokabilirsiniz. CEO yalnız bir pozisyondur. İşler sarpa sardığında arayabileceğiniz diğer CEO’lar ile ilişkiler kurmanız önemlidir.

Başarılı bir girişimin hedeflerine ulaşması düşündüğünüzden çok daha uzun sürer. Başarı yolunu bir maraton gibi düşünmeli ve her gece sabahlayarak çalışmamalısınız. İyi beslenmeli, iyi uyumalı ve egzersizlerinizi aksatmamalısınız. Ailenize ve arkadaşlarınıza vakit ayırabilmelisiniz.

Başarı sizin girişiminizin için belirlediğiniz uzun vadeli hedefe ulaştığınızda gerçekleşir. Bu nedenle uzun bir süre girişiminizde sürekli ters giden istediğinizden farklı şekillenen bir şeyler olacak. Sizin işiniz, yüzünüzde bir tebessüm ile sorunları çözmek ve ekibe her şeyin yolunda olduğuna dair güven vermektir. Çoğu zaman sorunlar göründükleri kadar kötü değildir. Bazen de büyük sorunlar ile karşılaşırsınız. Her hâlükârda yola devam etmeli ve büyümelisiniz.

CEO bahane uyduramaz

CEO bahaneler uyduramaz. Girişimcilik serüveninizde birçok adaletsiz ve kötü durumla karşılaşacaksınız. “Keşke daha fazla paramız olsaydı” ya da “Keşke bir mühendisimiz daha olsaydı” gibi bahaneler üretmeyin ve ekibinizin de bu şekilde düşünmemesini sağlayın. Yapmanız gereken çok basit, ya onu gerçekleştirmenin ya da onsuz yola devam etmenin bir yolunu bulun. Sorunlar karşısında bahaneler üreten insanlar genellikle başarısız olurlar, kendilerini bu konuma düşüren girişimciler ise her zaman başarısız olurlar. Durumun adaletsizliğine bir dakika üzülebilirsiniz, ikinci dakikadan itibaren sorunu çözmenin sizin sorumluluğunuz olduğunu hatırlamalısınız. İnsanların sizden bahsederken “ne olursa olsun bir şekilde işi çözmenin bir yolunu buluyor” demelerini sağlayın.

İlk firmasını kuran girişimciler ne yaptıklarını tam olarak bilmezler. Bu utanılacak bir durum değil ve kabullenip yardıma açık olursanız girişiminizi kurtarabilirsiniz. İyi bir yönetici ve lider olmayı öğrenmek için zaman ayırın. Bunun en iyi yolu da kendinize bir mentor bulmaktır.

Y Combinator, girişimcilere şaşılacak kadar sık “yap gitsin” ve “sor gitsin” gibi öneriler verdiğini söylüyor. Tecrübesiz girişimciler, birilerinden bir şeye ihtiyaç duyduklarında veya yeni bir şey yapmak istediklerinde gizli bir formülden yararlanmaları gerektiğini düşünebiliyor. Daha önce de dediğimiz gibi, girişimcilik numaraların işlevlerini bitirdiği yerlerdendir. Direkt olun, istediğiniz şeyleri sorun.

Kendiniz hariç diğer herkes için gerçeği çarpıtın

Kendiniz hariç diğer herkes için gerçeği çarpıtmanız önemlidir. İnsanları girişiminizin bu çağın gördüğü en önemli firma olacağı konusunda ikna etmeli fakat kendiniz her şeyin sarpa sarma riskine karşı tetikte kalmalısınız.

Israrcı olun. Çoğu girişimci çok çabuk pes ediyor veya bir sonraki ürüne geçiyor. Eğer her şey yolunda gitmiyorsa, soruna sebep olan kaynağı bulun ve çözün. Başarılı bir girişim CEO’su kararlıdır fakat bunu mantığın aksini söylediği durumlarda inatçılık yapmakla karıştırmamalısınız.

İyimser olun. Dünyanın bir yerinde karamsar ve başarılı bir CEO olması mümkün fakat biz henüz kendisiyle tanışmadık. Geleceğin daha iyi olacağı inancını taşımalı ve ekibinize yansıtmalısınız. Bunun dile kolay olduğunu ve günlük zorluklar karşısında pratiğe dökmenin zorluğunun farkındayız. Günlük zorlukların sizi büyük resme bakmaktan alıkoymasına izin vermeyin.

En önemli bir diğer göreviniz ise girişiminizin görevini ve değerlerini belirlemektir. Biraz zorlanabilirsiniz fakat erkenden halletmeniz en iyisidir. Bugün belirleyeceğiniz her şey, yıllar sonra da etkisini gösterecektir. Büyüdükçe ekibinize katılacak yeni insanlar belirlediğiniz görev ve değerlerden oluşan girişim kültürünüzü özümseyip, sonra diğerlerini aktaracaktır.

Verimli alanlara inovasyon getirmeye çalışmayın

Değinmemiz gereken son klişe ise her gün yaptıklarınızın daha büyük bir amaca hizmet ettiğine inanmanız. Eğer insanlar buna inanmazsa, ortaya harika işler çıkarmazlar. Airbnb ve Facebook bunu en iyi başaran firmalardan; onların kültürel değerlerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

CEO’lar yeni çözümler geliştirmek yerine sıklıkla doymuş alanlara inovasyon getirmeye çalışarak hata yapıyor. Örneğin birçok girişimci insan kaynakları, pazarlama, satış, finans ve PR gibi alanlarda neyi farklı yapabileceklerini bulmak için zaman ayırmaları gerektiğini düşünüyor. Yaratıcı enerjinizi kendi ürün ve servislerinizi geliştirmek için harcayın; verimliliği kanıtlanmış alanlara inovasyon getirmek bugünün işi değil.


Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close