Sıradan ekipler harika firmalar inşa edemez. Yeni bir girişimin gelecek başarısı, kurucularının güçlü yönlerine bakılarak tahmin edilebilir. İleri dönemlerde ise bu ölçeğe işe alınan çalışanların güçlü yönleri eklenir.

Bir girişimciyi yetkin kılan nedir? Karakter özellikleri arasından durdurulamazlık, azim ve beceriklilik geliyor. Zeka ve tutku da yüksek önemli nitelikler arasında. Bu özellikler, girişimcilik serüveninde tecrübeden ve X programlama dilindeki uzmanlıktan çok daha kritik rol oynuyor.

Y Combinator, başarılı girişimcilerin büyük bir çoğunluğunun birlikte çalışması kolay ve stressiz insanlar olduğunu fark etmiş. Bu kişilerin ellerindeki işi tüm şartlar altında tamamlayacaklarını bilirsiniz. Bazen başarılı olmanız için ihtiyaç duyduğunuz tek şey irade gücünüzdür.

İyi kurucuların birbirleriyle çelişen yetenekleri vardır

Girişimcinin kendisi, kurucu olarak ekibin ilk üyesidir ve liderliği üstlenir. İlginçtir ki, iyi kurucuların birbirleriyle çelişen yetenekleri vardır. Örneğin, esneklik ve katılığı aynı anda sergileyebilirler. Girişimlerinin çıkış noktasına ve misyonuna karşı büyük inanç beslerlerken, yeni şeyler öğrenme konusunda hâlâ esnek davranabilirler.

İyi kurucular alışılmışın dışında duyarlıdırlar. Bu da kararlılığın, odaklanmanın ve yoğunlaşmanın göstergesidir. Konuşması zor olan kurucular istisnalar dışında yeterli olmayan kişilerdir. İletişim girişimciler için çok önemli bir yetenektir.

Teknoloji girişimlerinin ideal çekirdek ekibi en az iki kurucudan oluşur. Bir kurucu girişimin ürün veya servisini yaratacakken, diğeri ise satış ve müşteri etkileşimlerinde iyi olmalı. Fakat bu iki yeteneğe de sahip olan tek bir kurucu da ideal olmamakla birlikte iş görecektir.

Bir eş kurucu seçmek, girişimcilerin verdiği en önemli kararlardan biridir. Yine de bu seçimin çoğunlukla rastgele yapılıyor olması ironik. Seçimi yaparken, iyi tanıdığınız kişileri değerlendirin. Birlikte çalışmayı düşündüğünüz kişiyi, daha fazla veri ile daha iyi değerlendirebilirsiniz. Kaldı ki bu seçimi yanlış yapmanız girişiminizin zor zamanlar geçireceğini garantiler. Ayrıca, girişiminiz serüveninin bir bölümünde eksi değerlere düştüğünde, eğer seçtiğiniz eş kurucu ile eskiye dayanan bir ilişkiniz varsa, sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Kurucuların anlaşmazlığı, erken aşama girişimlerinin batmasına sebep olan yegane sebepler arasında. Y Combinator, erken aşamada anlaşmazlığa düşen kurucuların büyük çoğunluğunun bir girişim kurmak amacıyla tanışan kişiler olduğunu fark etmiş.

Başınıza gelebilecek en kötü şey kötü bir eş kurucudur

Seçenekleri sıralamak gerekirse, en iyi senaryo yanınıza iyi bir eş kurucu bulmak. İkinci seçenek girişimi tek başınıza yönetmeniz. Başınıza gelebilecek en kötü şey ise kötü bir eş kurucudur. İşlerin umduğunuz gibi gitmediğini fark ettiğiniz anda yollarınızı ayırın. Ne kadar çabuk o kadar iyi.

Hisse paylaşımı konusuna da değinmek gerekiyor. Genel kanı, zamanla anlaşmanın daha kolaylaştığı yönünde fakat bu doğru değil. Olabildiğince erkenden paylaşımı yapmak en iyisi. Girişimin asıl kurucusunun diğerinden bir fazla hisseye sahip olması, olası anlaşmazlık durumlardaın girişimin çıkmaza girmesini önleyecektir.


Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close