Yapay zeka algoritmalarında kat edilen ilerlemeler sohbet botlarının ve sesli asistanların popülerliğini artırırken, yatırımcıların bu alana gösterdikleri ilgi de büyük bir artış yaşadı.

Geçtiğimiz ay (temmuz), aralarında gizlilik girişimi Begin ve kariyer botu Wade & Wendy’nin de bulunduğu yedi bot odaklı girişim ilk yatırımlarını aldı.

Bot alanına yatırımlar gerçekleştiren yatırım şirketlerinin başında, bu yıl Begin, Butter.ai ve Slack’te çalışan başarılarını gözlemleyen Growbot’a yatırım yapan General Catalyst Partners geliyor. Aynı yatırım şirketi, kullanıcıların harcamalarını takip eden Digit ve Angel.ai’ye de yatırım yapmıştı.

Bot alanı başlı başına bir ekosisteme dönüşme potansiyeline sahip. Milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen popüler kurumsal iletişim uygulaması Slack, yatırım şirketleri Accel, Index Ventures, KPCB, Social Capital, Andreessen Horowitz ve Spark Capital ile işbirliği yaparak Slack kullanıcıları için bot geliştiren girişimlere yatırımlar yapıyor. 80 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi yöneten yatırım şirketleri bu zamana kadar Awesome.ai, Begin ve Sudo’ya yatırım yaptılar.

ABD’de bot alanını olgunlaştırmayı amaçlayan programlar da hayata geçirilmeye başlandı. Hava durumu botu Poncho ve ekipler için bir sohbet botu olan Howdy’ye yatırım yapan Betaworks, KPCB, General Catalyst, Atomico, RRE ve Breaking News sponsorluğunda ‘botcamp’ isimli 10 haftalık bir mentorluk programı düzenleyeceğini duyurdu.

Horizon Ventures tarafından desteklenen Viv Labs ise yakın tarihte Siri benzeri akıllı sesli asistanı Meekan’ı tanıttı. Meekan geçtiğimiz çeyrekte Doodle tarafından satın alınarak kendi akıllı ajanda asistanı sistemine dahil edildi.

Bot alanının dikkat çeken girişimlerinden Digit geçtiğimiz ay aralarında Baseline Ventures, General Catalyst Partners ve Google Ventures’ın bulunduğu yatırımcılardan Seri B yatırım aldı. Digit, alanının en çok yatırım alan girişimi konumundayken; Lerer Hippeau, FirstMark Capital, Pritzker Group Venture Capital ve Two Sigma Ventures tarafından desteklenen X.ai ise listenin ikinci sırasında.

CB Insights verilerine göre, dünyanın en çok yatırım alan bot girişimleri aşağıdaki gibi sıralanıyor. 2014’ten bu yana yatırım almayan girişimler listeye eklenmezken; API geliştiricileri ve Myra Labs, GupShup gibi geliştirme platformları da listenin dışında tutulmuş.

bot girişimleri zaman tüneli

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close