Blok zinciri nedir? Bilmiyorsanız öğrenmelisiniz. Bunu yaptığınızda, yüksek ihtimalle nasıl çalıştığına dair hâlen bazı açıklamalara ihtiyacınız olacak.

Bitcoin gibi sanal para birimlerinin arkasındaki teknoloji blok zinciri (blockchain/veri bloklarından oluşan bir zincir) olarak biliniyor. Blok zinciri, çevrimiçi ve halka açık bir kayıt defteri olarak düşünülebilir. Her zincir kendi kontrol mekanizmasına sahiptir ve gerçekleştirilen işlemler merkezî bir kurum tarafından kontrol edilmez fakat zincirler birbirlerine bağlanarak aralarında tam bir yakınsama sağlanabilir.

Blok zinciri ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli büyüyen dağıtık bir veritabanıdır. Bu veritabanındaki kayıtlar bir blok olarak paketlenmiş ve değişime karşı korunmak amacıyla kendinden gelen önce gelen blokların hash değerleriyle bağlanmıştır.

Bu dağıtık veritabanı fikrinin en bilinen uygulaması, kriptopara (veya sanal para) için dağıtık bir şekilde tutulabilecek para aktarım ve kayıt defterinin oluşturulmasıdır. Bu şekilde tutulan veri, gerçekte bir bankanın gelir-gider defterine benzeyen bir şekilde zaman damgalarıyla beraber tutulan bir yığın kayıttan oluşur. Bitcoin üzerinde herhangi bir merkezi yönetim olmadığından, kullanıcılar peer-to-peer mantığında izne gerek olmaksızın bu platformdan faydalanabilirler.

Don Tapscott, blok zincirinin dünyayı değiştireceğine inanan hatrı sayılır kitlenin içerisinde yer alıyor. Ona göre bahsi geçen teknoloji, internetin ikinci jenerasyonunu temsil ediyor ve paranın, ticaretin, hükümetin, toplumun biçimini değiştiriyor. Peki nasıl?

Blockchain gibi şimdiden herkesin dikkatini çekmiş bir teknoloji üstüne çalışmak, iyi bir girişim fikri olabilir. Yeni teknolojiler konusunda her zaman dikkatli ve tetikte olmak, büyük girişim fırsatları yakalamanızı sağlar. Finans gibi çok hareketli bir konuda böylesine büyük bir fırsatı değerlendirmek de elbette siz girişimcilerin takdirinde.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close