Son yıllarda yeteneklerini geliştirmek için birçok girişimi bünyesine katan Apple, bu kez de rotayı Shazam’a çevirmiş gibi görünüyor. 18 yıllık bir girişim olan Shazam, 400 milyon dolar civarında bir fiyatla Apple bünyesine katılabilir.

TechCrunch’ın iddiasına göre Apple, Shazam’ı satın almak için geçtiğimiz günlerde bir anlaşmaya imzaladı. Recode gibi bazı kaynaklar da bu anlaşmanın 400 milyon dalar civarında olduğunu söylüyor. Ancak bu habere ne Apple ne de Shazam cephesinden bir doğrulama gelmedi.

Shazam’ın çıkışı 1999 yılına kadar dayanıyor. Londra merkezli şirket dijital müzik döneminin başladığı yıllarda bir dijital sinyal işleme algoritması geliştirerek sesten müzik tanıma servisini geliştirmişti. Akıllı telefonların popüler hale gelmesiyle birlikte Shazam dünyanın en popüler 10 uygulamasından biri haline geldi.

Bir girişim olarak uzun olarak nitelendirebileceğimiz bu yolculukta son olarak 2015 yılında 1.02 milyar dolar değerlemeye ulaşarak unicorn şirketler arasına da girmeyi başarmışlardı. Eğer çıkan haberler doğruysa şirket bu değerin oldukça aşağısında bir fiyata satılmış olacak.

Shazam, geçtiğimiz yıl 1 milyar indirme sayısına ulaştığını açıklamıştı. Ancak uygulamalar dünyasında bu tarz yüksek rakamlar her zaman karlılığa işaret etmeyebiliyor. Shazam geçtiğimi Eylül’de 2016 yılında 54 milyon dolar gelir elde ettiğini, bu rakamın 2014-15 yılları arasında yaşanan düşüşlerin dönüşü olduğunu belirtti. Bunun yanında 2016 yılında vergi öncesi zararını 5.3 milyon dolar olarak açıkladı. 2015 yılında ise şirket zararını 16.6 milyon dolar olarak açıklamıştı.

Apple, Neden Shazam’ı almak istiyor?

Apple’ın Shazam’ı satın almak istemesinin temel nedenlerinden biri büyük ihtimalle şirketin müzik ve ses tanıma teknolojisi.  Wall Street Journal’a göre Apple, Shazam’ı satın alarak komisyon ödemekten kurtulacak. Apple 2016 yılındaki dijital indirme satışlarının yüzde 10’unu Shazam’ın kullanıcılarının oluşturduğu içeriği iTunes Store’a göndermesi için kullandı.

Bunun yanında Apple’ın böyle bir hamle yaparak rakipleri karşısında oldukça avantajlı konuma geçebileceği söyleniyor. Çünkü Shazam, kullanıcılarını iTunes haricinde Spotify ve Google Play Müzik gibi başka müzik uygulamalarına da yönlendirebiliyor.

Apple Shazam’ı satın alarak AR (Artırılmış Gerçeklik) teknolojisinden yararlanabilir. Shazam, bu yılın başlarında görsel tanıma teknolojisini temel alarak markalar için bir “artırılmış gerçeklik” platformu başlattı. Bu teknoloji, kullanıcıların dergileri, kitapları, posterleri, reklamları ve 3D animasyonları, ürün görselleştirmeleri ve 360 ​​derecelik videolar başlatabilen diğer fiziksel ürünleri taramasına olanak tanıyor.  Eğer Apple kendi Google Lens’ini kurmak istiyorsa bu noktadan başlaması yerinde olabilir.

Ayrıca Shazam’ın yetenekleri sesli asistan Siri’ye de yarayabilir.

Kısacası Shazam Apple Müzik’in daha fazla trafik çekip daha fazla abone sayısına ulaşmasını sağlayabilecek potansiyele sahip gözüküyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close