Apple, Çin’in en büyük özel ulaşım girişimine 1 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı.

Didi Chuxing (eski adıyla Didi Kuaidi), medyada çoğunlukla Uber’in Çinli rakibi olarak lanse edilirken, girişim çoktan Çin pazarını domine etmiş durumda. Geçtiğimiz yıl 1 milyar yolculuk gerçekleştirdiğini belirten firma, ülkenin özel ulaşım pazarının yüzde 87’sini elinde bulunduruyor.

Yatırım haberinin üzerine Reuters’a röportaj veren Apple CEO’su Tim Cook, “Yatırımı birkaç stratejik amaçla gerçekleştiriyoruz; bunlar arasında Çin pazarının belirli segmentlerini tanımak da var. Tabii ki yatırdığımız sermayenin yüksek bir geri dönüşü olacağına da inanıyoruz.”

Didi Chuxing ise bunun tek bir yatırımcıdan aldığı en büyük yatırım olduğunu doğrularken, her gün 11 milyon yolculuğa ev sahipliği yaptığını ve 14 milyon sürücü ile çalıştığını belirtti. Girişimin yatırımcıları arasında Çin’in en büyük iki internet şirketi Tencent ve Alibaba da bulunuyor.

The Wall Street Journal şubat ayında girişimin 20 milyar dolar değerlemeyle çıktığı 1 milyar dolarlık yatırım turunu tamamlamak üzere olduğunu belirtmişti. Didi Chuxing, Apple’ın yatırımının da aynı tura dahil edildiğini kabul ederken, yatırımın hangi değerlemeden yapıldığını konusunda bilgi vermemeyi tercih etti.

Girişimin kurucu CEO’su Cheng Wei, Apple’dan aldıkları yatırımın 4 yıllık girişimleri için çok büyük bir cesaret ve ilham kaynağı olduğunu belirtti.

Çin Apple’ın en büyük iPhone pazarı olma yolunca ilerlerken, firmanın bu ülkede zor zorluklarla da karşılaştığını belirtmekte fayda var. Çin devleti uzun yıllar ABD’li teknoloji firmasına ılımlı bir yaklaşım gösterirken, faaliyete geçtikten yalnızca altı asy sonra iBooks Store, iTunes ve Movies portallarının ülkede engellenmesinde karar kılmıştı.

Apple’ın Çin’deki satışları sürekli bir artış gösterse de, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve akıllı telefon pazarındaki talebin düşmesiyle eskisinden çok daha düşük bir tempoda seyrediyor. Apple’ın son dönemde büyümek için Çin’e bağımlı hale gelmesi üzerine, firmanın aktivist hissedarı Car Icahn, geçtiğimiz ay elindeki tüm Apple hisselerini satmıştı.

Didi Chuxing yatırımı Apple’a Çin’de iPhone’un ilerisinde bir varlık kazandırırken, teknolojilerini devasa bir hacme ulana bu alana da sokma fırsatı yakalıyor. Örneğin, eğer Didi Chuxing firmanın CarPlay teknolojisini kullanırsa, Apple Çin’de iPhone’un yanı sıra yazılım servisleri satabileceği yeni bir platform daha bulmuş olacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close