Teknoloji hemen her alanda büyük ivme kazanıyor. Akıllı telefon, akıllı asistan, akıllı saat derken teknoloji hayatımızın büyük bir kısmını oluşturmaya çoktan başladı. Tüm bu “ileri teknoloji”yi kullanırken göz ardı etmeyip oldukça dikkatli olmamamız gereken pek çok durum olsa da bunların en önemlilerinden biri şüphesiz çocuklar.

Pek çok pedagog çocukları teknolojinin büyülü dünyasından belirli ölçüde uzak tutmamız gerektiğini düşünüyor. Sanayi ve teknoloji devi Almanya da böyle düşünüyor olacak ki geçtiğimiz günlerde oldukça ciddi bir karar aldı. Ülkenin telekomünikasyon dairesi (Bundesnetzagentur), çocukların akıllı saat kullanmasını yasaklama kararı aldı. Hatta öyle ki ailelerden bu saatleri yok etmelerini istedi!

Bleeping Computer’ın verdiği bilgiye göre Alman Hükümeti akıllı saatleri, “yasaklanan dinleme cihazları” statüsünde kabul ederek ebeveynlerden çocuklarının sahip olduğu akıllı saatleri yok etmelerini tavsiye etti. Ayrıca okullara çocuklarla daha yakından ilgilenmeleri tavsiye edildi.

Almanya akıllı saatlerin dinleme cihazı olarak kullanılabileceğini ve çocukların hayatını tehlikeye sokabileceğini öne sürüyor. Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC) ise henüz çocukların bireysel gizliliğine karşı bir güvenlik tehdidi oluşumunu destekleyen bir açıklama yapmadı. Sadece GPS ile ilgili bir uyarıda bulunan BEUC, çocukların akıllı saatlerindeki GPS’in kapatılmasını veya yanıltıcı bir GPS kullanılmasını önerdi. Uyarının nedeni ise oldukça net: Olası saldırganların çocukları izleyip zarar vermesini engellemek.

Almanya’nın bu kararı Avrupa’daki diğer ülkelerin desteğini alıp yayılırsa akıllı saat üreticileri üzerindeki baskı büyük ölçüde artmış olacak. Bu durumun da üreticileri güvenlik protokollerini gözden geçirmeye ve akıllı saat pazarını geliştirmeye yöneltmesi bekleniyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close