Dünyanın en büyük ve yaratıcı girişimlerinden biri olan Uber 2008 yılının Ağustos’unda kuruldu. 9. yılını kutlayan şirketin kurucu ortaklarından Garret Camp, Uber’in ilk yatırımcı sunumunu Medium’da paylaştı.

Uber, geçtiğimiz 9 yılda başladığı noktadan oldukça uzaklaşmış görünüyor. Farklı iş kollarını denerken gıda dağıtım ve evden eve nakliyat işine giren şirket, bazı piyasalarda ise lüks hizmetlerini azaltmaya başlamış durumda. Aslında bu durum şirketin çıkış noktasıyla da biraz çelişiyor gibi duruyor. Zira şirketin ilk sunumundaki vaadi teknolojinin nimetlerinden faydalanan ve lüks hibrit sedanlar kullanan UberCab taksileri.

Garret Camp‘in sunumunda ilginç detaylar da var. Bugünlerde birçok şirket kendi ”sektörün Uber’i” ilan ederken o günlerde Uber, kendini özel Jet kiralama şirketi NetJets ile kıyaslamış. Hatta bir noktada ”NetJets of Limos” sloganına bile yer verilmiş. Taksilere hızlı ve lüks bir alternatif olarak yaratılan UberCab, sadece davetiyesi olanlara hizmet veren bir uygulama olacak şekilde planlanmış. Hatta yönetim kurulu kullanılacak otomobilleri bile belirlemiş; hedef kitlesi olarak seçilen Amerikalı profesyoneller için Mercedes ve Lexus gibi lüks sedan modellerinin kullanılacağı belirtilmiş. Bugün ise Uber, ilk başta tasarladığı profesyonel sürücü sistemini kullanmak yerine sürüş yapabilen her arabayı bünyesine katma yoluna gidiyor.

Bugün Uber’in iş ve gelir bazında büyümesi devam etse de genel karlılığı bazı ülke pazarları için soru işareti olarak kalmaya devam ediyor. Bunun nedeni ise dünyada pek çok benzer uygulama olması. Hindistan’da Ola, ABD’de Lyft, Çin’de Didi, Güney Asya’da Grab bunların en güçlüleri. Türkiye’de ise BiTaksi gibi modellerin taksileri teknoloji ile buluşturmakta başarılı olmuş durumda. Uber’in paylaşım modeli ise ülkelerin yaptırım ve politikalarına takılıyor.

Sunumun sonlarında şirket iPhone geliştirici lisansı aldığından, banka ve PayPal hesaplarını açtığından bahsediyor. Bir sonraki adım olarak ise 3 araç satın alınacağından, iPhone uygulamasının geliştirileceğinden ve ‘birkaç milyon’ yatırım bulup küçük bir ofis açma hedefi olduğundan bahsediliyor. Elbette şirketin bu kadar erken aşamada ‘birkaç milyon’ yatırım hedefi olması hem özgüven hem de ABD’deki yatırım miktarlarının bir göstergesi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close