50 Cent ismiyle tanıdığımız rap şarkıcısı Curtis Jackson, son yıllarda albümleriyle pek fazla duyulmuyor. Onun adını son olarak iflas başvurusuyla duyduk.

Müzik endüstrisinden çok ciddi gelirler elde eden 50 Cent, ardından bu maddi gücü farklı yatırımlar yaparak değerlendirdi. Bir giyim şirketi, bir kulaklık şirketi, bir müzik şirketi ve bir de içecek şirketine yatırım yapan 50 Cent, ilk başta ününü de kullanarak çok dikkat çekti. Ancak sonrasında ün etkisi azalmaya başladı ve ürünler tüketiciyle baş başa kaldı.

50 Cent’in içecek yatırımı başarılı oldu. Coca Cola bu şirketi 4 milyara dolara satın aldığında 50 Cent’e de birkaç yüz milyon dolar gelir getirdi. Diğer işler ise pek iyi gitmiyordu ve bu durum halen de devam ediyor. Bu sebeple de iflas koruma başvurusu da şaşırtıcı değil.

50 Cent’in şirketlerinin satışlarındaki azalma elbette iflasa giden süreçte önemli bir pay sahibi. Ancak ünlü şarkıcının hayat tarzı da giderleri çok ciddi seviyelere yükseltiyor. Haberlere göre şarkıcının büyük malikanesi ve sahip olduğu onlarca otomobilin yıllık kullanım ve bakım masrafları 10 milyon doları buluyor. Dolayısıyla bütçedeki gedik git gide daha büyük hale gelmiş.

50 Cent henüz tümüyle iflas etmiş değil. İflas koruma sonrası yeniden yapılanmayla birlikte şirketleri eski günlerine dönemese bile 50 Cent’in yine hatırı sayılır bir mal varlığı olacak.

Peki bu öyküden ne gibi dersler çıkarmak gerek?

50 Cent ilk ünlü olduğunda birkaç ay içerisinde yüz milyonlarca dolarlık servete kavuştu. Elbette paraya bu şekilde ulaşmak 20 yıl boyunca çalışıp mortgage kredisiyle ev alan, para biriktirmek için tasarruf yapmaya çalışan bir insanın hissettiklerinden çok farklı. Durum böyle olunca, yani paraya kolay ulaşınca harcamak da daha kolay oluyor.

Ancak girişimcilik dünyasında bu kabul edilebilir bir durum değil. Bugün dünyanın en büyük şirketleri bile verimlilik ve tasarruf için ciddi planlar yapıyor. Küçük bir yatırımın bile önemli olduğu girişimcilik dünyasında da girişimciler parayı adeta ‘koklayarak’ harcamalı. Elbette cesur olmak, şirketi büyütmek için gerekli harcamaları yapmak gerekiyor. Ancak paranızı her zaman kontrol altında tutmalı, mümkün olduğunca tasarruf yapmalısınız.

Close