Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) son iki yıldır İTÜ Çekirdek işbirliği ile gerçekleştirdiği Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nın beşinci ayağında kazanan projeler açıklandı.

Bu yıl beşincisi düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı, yerli otomotiv endüstrisini ileriye taşıma potansiyeline sahip 15 projeye hayata geçirilmeleri için destek sağladı.

10 bin TL ve İTÜ Çekirdek programına katılmaya hak kazanarak büyük ödüle layık görülen proje FORMulate oldu. Gökhan Bakis tarafından kurulan girişim, polimer kimyacıları ve malzeme mühendislerinden oluşan uluslararası bir ekibe sahip. Girişim, parça başına 5 dakikadan az üretim süresi sağlayan ve seri otomotiv üretimine uygun, özel prepreg reçine sistemleri optimize etmeyi ve üretmeyi amaçlıyor.

İkinciliğe layık görülerek 7 bin TL ve İTÜ Çekirdek programına katılmaya hak kazanan proje ise Çağlar Sivri ve Evren Boyraz tarafından geliştirildi. Dokusuz yüzey desteğiyle gerilim sönümleyici yeni nesil kord bezlerinin geliştirilmesini hedefleyen girişim, çalışmalarına İTÜ Çekirdek’te devam edecek.

Burcu Saner Okan tarafından kurulan NANOGRAFEN ise 4 bin TL para ödülü ve İTÜ Çekirdek’e katılma hakkı kazandı. Grafeni ekonomik, iyi kalitede ve yüksek miktarlarda üreten girişim, enerji, havacılık, otomotiv, yapı-inşaat gibi birçok alanda kullanılabilecek grafen katkılı prototip ürünler hazırlıyor.

MUBİTEK’in Akıllı Tasarım Programı ve Patika girişimlerinin her biri Bin TL para ödülünün yanı sıra İTÜ Çekirdek programına katılmaya hak kazandı.

Çalışmalarına İTÜ Çekirdek’te devam etme hakkı kazanan diğer projeler ise şu şekilde sıralanıyor; Progin, Tetraktis, İdeal Polimer, Project Seasong, VisCar, A2Tek, BeeOil, Car Body Configuration With Variable Carrying Capacity, Detachable Crank Shaft ve Ege Engine.

Tasarım Yarışması üç kategoriden projelere ödül dağıttı

Öğrencilerin, akademisyenlerin ve profesyonellerin proje ve tasarımlarını sanayicilerle buluşturduğu Tasarım Yarışması, üç farklı kategoriden altı projeye para ödülleriyle destek sağladı. Kazananlar ödüllerini bizzat T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tan aldı.

Tasarım Yarışması’nın Öğrenci kategorisinden yalnızca tek bir kazanan çıktı. Elif Hüsam, Evolt isimli projesiyle 6 bin TL para ödülüne layık görüldü.

 Profesyonel kategorisinde 6 bin TL’lik birincilik ödülünü verimli katalitik konvertör projesiyle Berker Hüsam ve ekibi aldı. Sıcak şekillendirilmiş hafif otomobil salıncak kolu projesiyle ikinciliğe layık görülen Mesut Kaya ise 4 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Geliştirdikleri Fren Sıcaklık Sensörü (FSS) ile Barış Özbek ise profesyonel kategorisinin son kazananı olarak 3 bin TL ödüle layık görüldü.

Üniversite kategorisinde ise iki proje ödüle layık görüldü. Kategorinin birincilik ödülü olan 6 bin TL Sakarya Üniversitesi MR Amortisör Ar-Ge Grubu’na takdim edildi. İkincilik ödülü 4 bin TL ise Çoklu Kriterli Rota Planlayıcı projesiyle Kanber Sedef’in oldu. Tasarım Yarışması’nda dereceye giren projeler aynı zamanda İTÜ Çekirdek ödülüne de sahip olacaklar.

İTÜ Çekirdek’e 600 bin TL destek

5. Otomotiv Proje Pazarı ve 5. Komponent Tasarım Yarışması etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren OİB Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, ülkemizin lider sektörü otomotiv endüstrisinin yeni nesle ve girişimcilere liderlik yapabilmesi için İTÜ ARI Teknokent ile gerçekleştirdikleri işbirliğine özel olarak değindi.

‘’Bugün, yola çıkarken belirlemiş olduğumuz hederlerimizin büyük bölümünü yerine getirdiğimize inanıyoruz. Ancak ilk üç yılda aldığımız geri bildirimlerde projelerin sanayiye dönüştürülmesi konusunda sınırlı bir başarı sağlayabildiğimizi gördük.’’ diyen Burhanoğlu, bu nedenle geçtiğimiz yıl İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek ile işbirliğine gittiklerini belirtti.

Bu yıl da devam eden işbirliği kapsamında, ödül alan projelerin sahipleri projelerini geliştirmenin yanı sıra MBA eğitimi ve üniversite-sanayi işbirliğiyle network yaratma imkanı da buluyor.

Etkinlik programının bir bölümünü İTÜ Çekirdek’ten çıkan başarı hikayelerine ayırdıklarını belirten Burhanoğlu şöyle devam etti: ’’Girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiren İTÜ Çekirdek Big Bang final etkinliğinde, Türkiye otomotiv sektörünün çehresini değiştirecek girişimler ödüllendirilmektedir. Geçtiğimiz yıl 14 Kasım’daki final etkinliğinde OİB beş projeye girişimcilik ve üretim yolunda ilk adım olarak 250 bin lira ödül vermiş, İTÜ Çekirdek programına toplamda verdiği destek ise 600 bin TL’yi bulmuştur. İTÜ Çekirdek ile yapmış olduğumuz işbirliği sonrasında projeler ile ilgili başarı hikayelerinin ciddi şekilde arttığını da vurgulamak istiyorum.’’

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close