Paylaşım ekonomisinin unicorn’larından Airbnb, 850 milyon dolar yatırım alarak değerlemesini 30 milyar dolara çıkardı.

850 milyon dolar bir hayli yüksek bir meblağ iken, firmanın bu zamana kadar aldığı en yüksek yatırım değil. Geçtiğimiz yıl 1,5 milyar dolar yatırım alarak, tarihin en büyük yatırım turlarından birini tamamlamıştı.

Aldığı son yatırım ile Airbnb değerlemesini 30 milyar dolara çıkararak en değerli beşinci teknoloji girişimi unvanını da kazandı.

Bu yıl şimdiden birçok dev yatırım turuna ev sahipliği yaptı. Uber’in Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’ndan aldığı 3,5 milyar dolarlık yatırım yılın en çarpıcı yatırım olaylarından olurken, girişim ardından 1,15 milyar dolarlık bir turu daha tamamlamıştı.

Her ne kadar devasa bir firma olsa da, Airbnb’nin aldığı yatırım miktarına dikkat etmesi gerekiyor. Çok fazla hisse dağılımı erken aşama yatırımcıların aldığı payları azaltırken, aşırı borç da değerlemenin düşmesi durumunda yatırımcıları büyük riske sokabilir. Çünkü bir varlık sınıfı olarak borç, paydan önce ödenmek durumundadır.

Henüz halka arz edilmeyen Airbnb, bunu geçiktirmek için stratejik hamleler yapıyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ekstra kaynak yaratan girişim, bunu yaparken yatırımcı sayısını artırmamaya ve hisse dağılımını korumaya özen gösterdi.

Airbnb’nin değerlemesine 3 milyar dolar ekleyerek 30 milyar dolara çıkarak yatırım turu her ne kadar dev bir tur olsa da, firmanın hisse başına kârı koruma stratejisi çerçevesinde gerçekleştirildi. The Wall Street Journal (WSJ), Airbnb’nin daha önce değerlemesini 34 milyar dolara çıkaracak bir yatırım anlaşmasını sırf bu yüzden reddettiğinin altını çiziyor.

WSJ ayrıca, yatırımcıların geri alma programı kapsamında Airbnb çalışanlarından 200 milyon dolar değerinde hisse almayı planladığını belirtiyor. Geri alma programları iler aşama girişimler arasında yaygın bir yöntem ve hem firmanın halka arzı ertelemesini hem de ilk çalışanlarına nakde çevrilebilirlik sağlamasını mümkün kılıyor.

Airbnb halka arz edilmeden büyümeye devam etmek isterken, bir yandan da hem kendi ülkesinde hem de yabancı ülkelerde karşı karşıya kaldığı yasal zorlukları aşmak için kaynağa ihtiyaç duyuyor. Girişimin karşı karşıya yasal sorunlardan en günceli, San Fransisko Şehri’nin Airbnb’yi platformunda ev kiralamak isteyen kişilerin ilanlarını yayınlamadan önce doğrulamaya mecbur bırakayan yasayı çıkarması sonucunda, girişim şehre dava açmıştı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close