Apple’ın duyurduğu her yeni ürün son 13 senedir bir öncekinden daha fazla satıyordu. Artık böyle değil. Geçtiğimiz çeyrekte iPhone satışları beklentileri karşılayamadı.

13 senedir ilk kez Apple, geçtiğimiz çeyrekte bir önceki yılda aynı çeyreğe göre daha kötü bir performans gösterdi. 52.02 milyar dolarlık satış beklentilerini karşılayamayan Apple, 50.6 milyar dolarda kaldı. Geçtiğimiz yıl aynı çeyrekte ise şirket 58 milyar dolarlık satış yapmıştı. Şirketin kârı ise 11.1 milyar olarak tahmin edilirken 600 milyon dolar daha düşük bir sonuçla 10.6 milyar dolar olarak kayda geçti.

Analistler ve yatırımcılar duruma şaşırmıyor. Geçtiğimiz çeyrekte yayınlanan kazanç raporlarının ardından Apple takipçileri en kötü senaryoya hazırlanmaya başlamışlardı.

Apple’ın performansını değerlendirirken bakılması gereken ilk şey şüphesiz iPhone satışları. Şirket birçok ürün üretse de iPhone satışları Apple’ın toplam satışlarının üçte ikisini oluşturuyor. iPad satışları ise 2014’ten bu yana düzenli bir düşüş gösteriyor. Apple Watch’ın ise milyar dolarlık değerler yaratması beklenirken satışlar olduğu yerde sayıyor.

Akıllı telefon pazarları çoğu gelişmiş ülkede yavaşlamaya başladı. Gelişmekte olan ülkeler için de fiyat savaşları ve ekonomik stabilitenin olmaması iPhone’un önünü tıkıyor.

Apple son üç ayda 51.2 milyar iPhone sattığını açıkladı. Bu rakam, analistlerin 50.7 milyarlık beklentisinin biraz üzerinde kalıyor. 2007 yılından bu yana ilk kez iPhone satışları azaldı.

Salı günkü açıklamanın ardından şirket hisseleri düşüşe geçerek gün içinde yüzde 8 değer kaybetti.

CEO Tim Cook’un gelecek çeyrek için beklentileri de pek olumlu sayılmaz. Şirket bu çeyrekte 41 milyar dolar ilâ 43 milyar dolar arasında bir rakam bekliyor, geçtiğimiz sene aynı çeyrekteki satış rakamı ise 49.6 milyar dolar seviyesindeydi. Cook’un yaptığı açıklamalar arasında dikkatimizi çeken rakamlar, Apple’ın Hindistan’daki %50 yükselişi ve iPhone’un satış rakamlarının düşmesine rağmen son iki yıldır kullanıcı sayısının %80 artmış olması.

Cook, yatırımcılara “Apple’ın geleceği çok parlak. Geliştirmekte olduğumuz ürünler büyük yenilikler getirecek.” diyerek kendilerine güvenmelerini istedi.

Birçok açıdan Apple, kendi başarısının kurbanı. Neticede şirket hâlâ dünyanın en zengin ve kârlı şirketi ve şirket kasasında 200 milyar dolar nakit bulunduruyor. Bu rakamları kıyasladığımızda Apple tek başına çoğu Fortune 500 şirketinin pazar payına tek başına hakim oluyor.

iPhone’larda çok büyük yenilikler olmaması ve Çin’in ekonomik gerilemede olması Apple’ın beklentileri karşılayamamasının nedeni olduğu düşünülüyor. Apple her seferinde kötümsel beklentileri silkelemeyi başarmıştı, ancak bu defa kurşundan kaçamamış gibi duruyor.

Her ne kadar Apple fazlasıyla sıra dışı bir örnek olsa da aklınızda tutmanız gereken şey, bir girişimci olarak hızlı bir büyümedense istikrarlı bir büyümeyi tercih etmeniz gerektiğidir. Böylece beklentileri karşılamayı zamanla öğrenebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close